Coop i mejeribranschen

24 januari 2016 18:14 | Mat & dryck | 8 kommentarer

Coop har ju för länge sen gjort sig av med all den fackhandel kooperationen en gång i världen ägde. Nu senast sålde man Akademibokhandeln med vidhängande företag, detta trots att den var Sveriges överlägset största bokhandelskedja.

Sedan länge har Coop också gjort sig av med alla de tillverkningsföretag kooperationen förr drev. De Coop-benämnda varorna i kooperationens butiker tillverkas alla av privata företag i Sverige eller i andra länder.

För några år sen gjorde kooperationen dock ett, som jag tyckte, glädjande undantag: köpte Grådö mejeri och drev det vidare i egen regi. Det här dalamejeriet, som dess förinnan hade hotats av nedläggning, fick därigenom ny skjuts och fick fortsatt liv.

Men uppenbarligen stred det mot kooperationens principer att äga och driva ett konsumentvaruföretag, så Grådö mejeri har sålts till Falköpings mejeri, i övriga Sverige känt bland annat för sin osttillverkning.

Nå, det är inte heller så tokigt att kooperationen därmed har bidragit till diversifieringen av mejerinäringen och till att ge den i dag multinationella jätten Arla välbehövlig konkurrens.

I höstas fortsatte Coop på det här spåret genom att stärka samarbetet med regionala och lokala mejeriföretag utanför Arla-sfären.

Produkter från Gefleortens Mejeri i Gästrikland kommer att exponeras tydligare i Coops butiker i det nämnda området.

I Jämtland kommer Coops samtliga butiker, som säljer en miljon liter mjölk per år, att ha Norrmejerier som ny huvudleverantör av mjölk, fil, yoghurt, grädde och crème fraiche.

Norrmejerier har bönder från Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län som leverantörer, och företagets produkter är redan nu välkända i Coop-butiker också i andra delar av landet. Bland Norrmejeriers produkter finns till exempel Västerbottensost, Verum hälsofil och Fjällfil.

Av Coops egna varumärken inom mejeriområdet, Coop och Coop Änglamark, tillverkas 95 procent av mindre och medelstora svenska mejeriföretag. Vinsten för de senare av detta är att de oftast får lite bättre betalt för de produkter som säljs via Coop.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^