Julslutsmottagning som ändade med IB

10 januari 2016 18:01 | Mat & dryck, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

I dag var vi, inbjudna av landshövding Peter Egardt och hans hustru Lena, på den traditionella julslutsmottagningen på Uppsala slott, vimlade där bland kända och okända gäster. Det bjöds på plockmat, men eftersom vi just hade ätit en stadig lunch, nöjde vi oss med var sitt glas alkoholfritt vitt vin. I vimlet på slottet hälsade vi på mängder av människor och växlade ord med några av dem: landstingsråden (s) Vivianne Macdisi, Bertil Kinnunen och Börje Wennberg, våra vänner från Reginateatern Paul Kessel och Maria Björk och så Göran Kåver som vi brukar träffa både vid konserterna på Musikens hus och på Stor-ODna på Uppsala slott.

En stund stod vi och pratade med ett par, som vi träffar på middagar då och då, senast hemma hos dem på Luthagen: Sten och Berit Rylander. Sten berättade för Birgitta, att hon förekommer i hans nästa, snart utkommande bok, vilket har att göra med att båda har vistats mycket i Afrika.

Det för mig personligen mest intressanta samtalet hade vi dock med justitierådet, förre justitiekanslern Göran Lambertz och hans fru Susanne. Göran började fråga mig om en av mina böcker som han inte mindes titeln på, och det visade sig så småningom vara den bok jag tillsammans med andra laboremiter utgav till Laboremus’ 100-årsjubileum 2002, debattboken ”Var blev ni av, ljuva drömmar?”. Lambertz har, åtminstone i unga år, varit organiserad socialdemokrat, så jag kan förstå att han är intresserad av den här boken.

Men innan jag förstod vilken boktitel han trevade efter i minnet, föreslog jag min bok om IB, ”Vitbok Militärens hemliga nätverk i arbetarrörelsen” från 2001, detta eftersom Lambertz är jurist. Och då blev både han och hans hustru intresserade av den, ännu mer när jag berättade, att jag hade försett den statliga IB-utredningen med material – IB-chefen Birger Elmér hann till exempel avlida, innan den statliga utredningen hann träffa honom, men jag hade haft ett långt samtal med honom – och också själv fått ett par användbara tips av en av sekreterarna i den offentliga utredningen. Boken är vid det här laget slutsåld, men jag tror nog att Lambertz kan hitta ett exemplar till exempel på bibliotek.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^