Melodikrysset nummer 1 2016

9 januari 2016 12:13 | Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Alla helgerna har gjort att jag lite har tappat kollen på vad det är för veckodag. Så när jag i morse vaknade en stund före åtta, gick jag först och la mig igen. Men så ringde hustruns väckarklocka, och efter en stund kom jag på, att det ju var lördag och melodikryss. Sen gick jag raskt upp och gjorde mina vanliga morgonbestyr: rakning, dusch, kläder på och sen ett par mackor, osockrad juice, lättfil och nybryggt kaffe.

Så jag var på bästa humör, när Melodikrysset startade, och den musik Anders Eldeman i dag spelade gjorde mig genomgående ännu gladare till sinnet.

Allt från Monica Zetterlund med ”Gröna små äpplen” (Stikkan Anderssons översättning av ”Little Green Apples”) till M A Numminen med ”Haren satt i gropen”. Jag har allt som Monica har gjort på skiva och det mesta också av M A Numminen.

”Allt går ju mä elektricitet”, elström alltså, sjöng Tage Danielsson i ”Elektricitetsvisan” – vilket inte hindrade att han var mot kärnkraft.

Två exempel på filmmusik fick vi också, båda hämtade ur filmer som jag minns med glädje. Vi fick höra ”Zorbas dans” ur Michael Coroyannis’ ”Zorba” (1964), där Anthony Quinn gjorde titelrollen som Zorba. Och så fick vi höra ”April In Paris” ur filmen med samma namn (1952) med Doris Day i en av huvudrollerna. Men melodin är mycket äldre, från 1933, och skriven av Yip Harburg, den amerikanske radikalen jag tidigare har skrivit om.

En tidig vänsterman, fast i Sverige, var också Martin Koch. Han var både arbetarförfattare och diktare, tonsatte själv också egna vistexter. Till de mest kända hör ”Lyckan”.

Tänker man efter vad ”Euphoria” egentligen betyder, är steget faktiskt inte så långt till titeln på Martin Kochs visa. Loreen, Lorine Talhaoui med marockansk familjebakgrund, vann segern i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 2012 med den här låten.

År 2000 vann Roger Pontare Melodifestivalen med den låt vi i dag fick höra på engelska. Men i svenskt original hette den ”När vindarna viskar mitt namn”.

1961 gjorde Neil Sedaka ”Happy Birthday Sweet Sixteen”, bättre i original, tycker jag, än Flamingokvintettens svenska version, ”Hon är sexton år i dag”. Men i båda versionerna finns alltså en tonåring.

Fast ännu bättre, åtminstone i min smak, är Nina Simone i ”My Baby Just Cares For Me”.

Jag är inte det minsta religiös, men jag lyssnar gärna också på religiös musik, om den har musikaliska och/eller textmässiga kvalitéer. En sån där sång som det svänger om är ”There Goes My Everything”, i Pelle Karlssons svenska version ”Han är min sång och min glädje”.

Fast själv håller jag med Jan Malmsjö när han sjunger ”Vår bästa tid är nu”, åtminstone om man med det menar medan man är i livet. I just det här fallet fick jag dock googla, om kompositören. Han visade sig heta Ture Rangström – men det handlar alltså inte om den Ture Rangström som vi som lyssnar även på hans sort av musik först kommer att tänka på.

Har ni som läser det här andra meningar än jag om dagens musikillustrationer, får ni gärna avge avvikande mening. Att jag har infört förhandsgranskning av inkommande inlägg har att göra med att jag inte vill att min mycket lästa blogg ska bli ett skyltskåp för rasistiska och främlingsfientliga kommentarer. Sådana stryker jag utan pardon.

11 kommentarer

  1. Hej Enn,
    håller med Dig: i tisdags kändes det som fredag, i onsdags som söndag och i torsdags som måndag, men nästa vecka blir det ju som vanligt igen ända till påsk i slutet av mars. Jag tycker att det är tråkigt att Du måste förhandsgranska inlägg, men jag förstår Dig om det kommer helt ovidkommande inlägg när vi andra vill diskutera Melodikrysset!

    Hälsn LO från ett vitt Göteborg

    Comment by LO - Göteborg — 2016 01 09 12:52 #

  2. Till LO: Jag har varit tålmodig också med dem som har andra uppfattningar än jag om invandring och flyktingar. Men de som är främlingsfientliga använder varje möjligt tillfälle till att nå min läsekrets med sina åsikter, och jag vill inte att min blogg ska vara en tummeplats för xenofober.

    Comment by Enn Kokk — 2016 01 09 13:02 #

  3. Hej i vintervädret! Jo, visst blir man lite dagvill den här veckan, när onsdagen plötsligt var ledig-från-jobbet och helgdag. Men nu börjar snart oxveckorna, huvaligen. Men vi har överlevt dom förr, och det gör vi säkert även i år. Men nog känns det lite pyrt att nästa ledighet/helgdag blir först i slutet av mars… Men som sagt, det är bara att gilla läget.
    Idag var det bra blandning av illustrationerna i M-x. Vi fick också googla Rangström, annars tror jag att vi grejade resten utan problem. God fortsättning på 2016!

    Comment by Maggan — 2016 01 09 14:05 #

  4. Till Maggan: Välkommen att titta in här även under 2016!

    Comment by Enn Kokk — 2016 01 09 14:51 #

  5. Håller med till 100 om xenofobin. Jag har faktiskt lite svårt att förstå hur den kunnat slå rot i det svenska samhället. Vi vill ju gärna se oss som världsmedborgare.
    ”There Goes My Everything” har ju en profan text, insjungen av bl. a. Elvis P. Vikingarna gjorde en profan svensk version, ”En gång är ingen gång”, https://www.youtube.com/watch?v=89lHy_NX32E.
    God Fortsättning!

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2016 01 09 15:57 #

  6. Att det också finns en Ture d.y. Rangström! Även en icke melodikrysslösare kan alltså lära sig något genom att läsa dina lördagskrönikor.

    Klunkom Velam Velamson – i alkoholfritt den här gången.

    Comment by Bengt O. Karlsson — 2016 01 09 15:57 #

  7. Till Bengt O Karlsson: Men alltså även jag fick lov att idka lite nätsökning innan jag fann Rangström den yngre.

    Comment by Enn Kokk — 2016 01 09 16:17 #

  8. Till Stefan H: Jag har inget mot att det finns varianter. Av sånger så väl som av människor.

    Comment by Enn Kokk — 2016 01 09 16:19 #

  9. Ack detta lördagsbestyr…ojojoj. Har just vuxit ifatt att inte syssla med det längre.

    Comment by Sjölander Urban — 2016 01 10 1:16 #

  10. Till Urban Sjölander: Att lösa Melodikrysset är frivilligt. Men väldigt många, så även jag, vill.

    För övrigt noterar jag, att du har slutat kalla dig Surban.

    Comment by Enn Kokk — 2016 01 10 10:17 #

  11. Har installerat Win 10 och alla lösenord till mina sidor försvann och jag var tvungen att skriva nya.
    Egentligen är det väl många som kallar mig surrban…vet i faaan varför?

    Comment by Sjölander Urban — 2016 01 10 13:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^