(s) öppnar för höjd arbetslöshetsersättning i Danmark

8 oktober 2015 17:16 | Politik | 2 kommentarer

Den nya partiledaren för Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, har i ett anförande i Folketinget öppnat för att förbättra arbetslöshetsersättningen i Danmark, sedan länge ett återkommande krav från löntagarorganisationer.

Den förra S-ledaren ville inte vidga den ekonomiska ramen för det här stödet, och backades i den här frågan också upp av regeringspartnern Radikale Venstre.

Vänsterpartierna utanför regeringen tryckte samtidigt hela tiden på för bättre villkor för de arbetslösa, så de här partierna välkomnar naturligtvis den socialdemokratiska omsvängningen. Och även Radikale Venstre verkar nu vara med på noterna.

Till det kommer att landets näst största parti, Dansk Folkeparti, verkar vara intresserat av en uppgörelse om höjd arbetslöshetsersättning. I så fall kommer en mycket bred majoritet i Folketinget att kunna tvinga den borgerliga minoritetsregeringen att agera.

Finland: Regeringens slag mot de sämst ställda ger utslag i opinionen

8 oktober 2015 16:34 | Politik | 4 kommentarer

Den finländska regeringens nedskärningar, i många fall med udden riktad mot de sämst ställda, ger nu tydliga utslag i opinionen.

Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska Partiet) har äntligen fått rejäl vind i seglen. Partiet, som i valet 2015 fick mediokra 16,5 procent och sedan har legat ännu lägre trots att det är i opposition, växer plötsligt med 3,9 procentenheter och stöds då av 18,3 procent, vilket gör partiet till landets näst största.

Populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som efter valet gick in i regeringen, åker på en stjärnsmäll – – 4,3 procentenheter – och är plötsligt nere på femte plats med ett stöd av bara 10,7 procent. I valet fick partiet stöd av 17,7 procent.

Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta (Centern), minskar med 1,3 procentenheter men behåller med 21,7 procent förstaplaceringen bland partierna. I valet fick partiet 21,1 procent.

Värre går det för det tredje regeringspartiet, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), som nu med 18,0 procent (- 0,9 procentenheter) blir tredje parti i storleksordning – det var under förra regeringsperioden största parti och ledande regeringsparti, men fick i valet 18,2 procent.

Fjärde största parti, alltså större än Sannfinländarna, är i dag Vihreä Liitto (Gröna Förbundet), som den här gången ökar med 0,3 procentenheter till 12,7 procent. Det är ett resultat långt över det partiet fick i valet, 8,5 procent.

Uppåt – + 0,7 procentenheter – går det också för Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som nu får 8,3 procent mot 7,1 procent i valet.

Svenska Folkpartiet ökar med 0,6 procentenheter till 4,8 procent, vilket dock fortfarande är snäppet under valresultatet, 4,9 procent.

Men för Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) går det åter igen lite uppåt: + 1,1 procentenheter. Därmed hamnar partiet på 4,0 procent, vilket är över valresultatet (3,5 procent).

Nobelpriset i litteratur till Svetlana Alekseijevitj

8 oktober 2015 14:50 | Politik, Prosa & lyrik | 6 kommentarer

Det är alltid spännande att få höra, vem som har fått årets nobelpris i litteratur.

Ibland upptäcker man den här vägen författarskap, som man redan borde ha varit förtrogen med, men eftersom jag och Birgitta är läsande människor med ett mycket stort eget bibliotek, händer det också ganska ofta, att vi har läst den prisbelönta författaren.

Årets nobelpristagare i litteratur, Svetlana Alekseijevitj, finns i vår boksamling men till min stora förvåning bara representerad med enda bok, dokumentären ”De sista vittnena”, i original 2004, i svensk översätning av Kajsa Öberg Lindsten, Ersatz 2015, förvåning därför att jag känner till flera böcker av henne – sammanlagt finns ett halvt dussin översatta till svenska. I ”De sista vittnena” skildras andra världskriget, ur barns perspektiv.

Svetlana Alekseijevitjs prosa har utomordentliga litterära kvalitéer – annars hade hon ju inte belönats med nobelpriset i litteratur – men det hon skriver, till exempel i ”De sista vittnena”, är ju egentligen inträngande reportage, så det Svenska Akademien i år belönar vidgar gränserna för vad det här priset kan täcka. Och inte mig emot.

Nobelpriset till Svetlana Alekseijevitj kan sägas vara ett pris till en vitrysk författarinna – hon bor i Vitryssland – men som så ofta är fallet med människor med hennes bakgrund, är det här etiketterandet mer komplicerat än så. Hon är född i Ukraina och har ukrainsk mor, men fadern var vitryss. Och eftersom hon är född 1948, har hon den erfarenhet av Sovjetunionen, som bland annat innebar rysk dominans. Som många andra med böjelse för frispråkighet och sanning har hon haft problem med regimen i Vitryssland – hon har bland annat 2006-2008 varit fristadsförfattare i Göteborg – men i takt med att hennes internationella berömmelse har växt, har hon nu lämnats i fred i hemlandet.

De första svenska utgåvorna av böcker av Svetlana Alekseijevitj gavs ut av Ordfront, men hennes svenska förlag är numera Ersatz, specialiserat på tyskspråkig och ryskspråkig litteratur. Mindre förlag, inriktade på kvalitet – Ersatz är ett exempel – gör i dag viktigare insatser än förlagsjättarna för att introducera riktigt intressanta författarskap-

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^