Danmark: Nya (S)-ledaren har stark ställning

4 oktober 2015 18:19 | Politik | Kommentering avstängd

I valet tidigare i år blev det, om än knappt, regeringsskifte. Ny, borgerlig regering bildades av Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen, men det blev en regering med svag ställning: Dels är det en minoritetsregering med hans eget parti som enda säkra stöd. Dels minskade liberala Venstre i storlek och distanserades inte bara av Socialdemokratiet utan också av populistiska Dansk Folkeparti. Den här inbördes rangordningen har bestått i de opinionsmätningar som har gjorts efter valet.

Socialdemokratiets partiledare Helle Thorning Schmidt avgick efter valförlusten inte bara från statsministerposten utan också från partiledarposten, men Socialdemokratiet valde blixtsnabbt Mette Frederiksen till ny partiordförande, och till skillnad från sin föregångare har hon mötts bara av uppslutning i sitt parti. När det gäller danskarna i gemen har valet av Frederiksen i och för sig lett till ytterligare en liten uppgång, om än inte till någon kraftig överströmning av väljare.

Men enligt den väljarundersökning tidningen Berlingskes politiska magasin POLITIKO har låtit göra gillar många danskar – långt fler än de som själva stöder Socialdemokratiet – den nya S-ledaren, märkbart fler än de som gillar statsministern/venstreledaren. På frågan vem av de här båda som har störst trovärdighet och mest sympatisk utstrålning väljer de flesta Mette Frederiksen, och på den uttryckliga frågan, vem av de här båda som skulle vara bäst lämpad att leda Danmark efter nästa val, vinner Frederiksen över Løkke med 40-26.

Även om man antar att en stor del av uppbackningen av Frederiksen kommer från den övriga icke-socialdemokratiska vänstern, måste man ju då konstatera, att Løkke inte alls har samma breda uppbackning från borgerliga väljare, som själva inte röstade på Venstre.

Bilden av Frederiksen har möjligen inte hunnit sätta sig, men hon har inte frestats bli överbudspolitiker i alla fall – hon tänker inte locka väljare med orealistiska löften.

En del vänsterväljare har förmodligen blivit besvikna på henne också på grund av en annan fråga, invandrings- och flyktingpolitiken, där hon har lagt sig på en linje som ligger ganska nära Løkke Rasmussens.

Agent X9 nummer 10 2015: Fortsättningen på Velvet, Rip Kirby i Söderhavet, Modesty Blaise på Madagaskar och Agent Corrigan

4 oktober 2015 12:31 | Serier | Kommentering avstängd

Jag fortsätter att läsa Agent X9, främst för att få läsa fortsättningen på den nya serien ”Velvet” med manus av Ed Brubaker och bild av Steve Epting. Den känns fortfarande intressant, kanske främst på grund av Eptings suggestiva och verklighetstrogna bilder. Ett problem är att den här serveras i fortsättningsavsnitt, vilket gör att det blir ännu svårare att hitta den ganska krokigt utlagda spårtråden.

Och för att fortsätta på agenttråden: Det aktuella numret, nummer 10 2015, innehåller också ett avsnitt av ”Agent Corrigan”. Det här publicerade avsnittet, ”Den nervöse rånaren”, är dock ingen agenthistoria utan en klassisk deckarberättelse, ursprungligen publicerad 1973 och signerad Archie Goodwin (manus) och Al Williamson (bild). Historien, alltså om ett rån, är hyggligt berättad, teckningarna bättre i fråga om action och miljö än i fråga om de agerande personerna.

Den här amerikanska serien, skapad under namnet ”Secret Agent X-9” redan 1934 av Dashiell Hammet, deckarförfattare i den hårdkokta genren, och tecknaren Alex Raymond, och har sedan haft flera olika skapare – Alex Raymond, Leslie Charteris med flera – och också haft olika namn, här i Sverige bland annat ”Agent X9” och ”Kelly vid FBI”.

Alex Raymond skapade också serien ”Rip Kirby”, som vi mest känner till med John Prentice som upphovsman. Prentice är också den som har skapat det avsnitt, ”Uppdrag i Söderhavet” från 1958, som publiceras i det aktuella numret av Agent X9. Bortsett från den exotiska miljön, en söderhavsö, är det här en klassisk deckarhistoria fast med en märklig läkesvamp som byte.

Som så ofta i den klassiska serievärlden ser ”infödingarna” på den påhittade söderhavsön Tanga ut som riktiga ”infödingar” på den tiden – bortsett då från hövdingens vackra dotter Tanga.

Också i ”Drottningens pant”, ett avsnitt av ”Modesty Blaise” från 1993 (manus Peter O’Donnell, bild Enric Badia Romeo, 1993), finns ursprungsbefolkning, i det här fallet från Madagaskar, bland dem en vacker ung kvinna, Andri. Och så finns där ett skurkgäng på jakt efter en gömd skatt och Modesty Blaise på jakt efter ett bevarat exemplar av en utdöd förhistorisk fågel. De här korsande intressena visar sig leda till något för båda gemensamt. Och som vanligt dyker Willie Garvin upp och bidrar till upplösningen av dramat.

Fast till den senare bidrar i hög grad också Modesty Blaise genom att framträda som helnaket spöke.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^