Utflykter till Uppsala

30 oktober 2015 16:34 | Mat & dryck, Media, Resor, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Vår sista höstvistelse i Öregrund har för min del verkligen inte blivit en obruten vistelse i vårt sommarhus.

I onsdags hade jag tid för kontroll hos min diabetessköterska Towa OttossonVårdcentalen hemma i Svartbäcken. Min kondis är långt ifrån något att skryta med, så jag var inställd på förmaningar, men det visade sig, att de värden som mäts vid såna här tillfällen alla hade blivit bättre. Så det blev en trevlig pratstund medan hon noterade vilka mediciner och hjälpmedel jag behövde förnya recepten för.

Det enda hon inte gillade var att jag, eftersom jag åkte tidigt från Öregrund, inte hade hunnit äta frukost – regelbunden näringstillförsel är viktig för diabetiker. Så hon föreslog att jag genast skulle gå till en näraliggande pensionärsservering och äta lunch. Där valde jag falukorv, kokt potatis och pepparrotssås, och det plus sallad, lättöl, hårt bröd med margarin och efteråt kaffe kostade ungefär hälften av vad det skulle ha kostat på en lunchservering ute på stan.

I dag var det dags igen, den här gången för inbokat besök på Folktandvården – jag har fått lov att ta bort en tand till vänster i överkäken och har därför tidigare fått en titanskruv insatt. I dag fick jag läkningen kollad och en ny krona inprovad. Snart kommer jag att ha en alldeles ny tand på den gamlas plats.

Den tid jag hade fått på Folktandvåden var en mycket tidig, så det blev inte mycket tid för frukost i dag heller, den här gången i lägenheten på Idrottsgatan, där jag sov över. Så när jag var klar hos tandläkaren, sneddade jag över Vretgränd och gick in på Centralkonditoriet, där jag inhandlade kaffe och en leverpastejmacka. Medan jag åt denna försenade frukost, studerade jag de märkliga halloweentårtor som försåldes i disken. Själv föredrar jag en gammaldags macka till kaffet.

Strax därefter satt jag på bussen mot Öregrund och läste de medhavda morgontidningarna.

Estland: Savisaar kan fortfarande vinna striden om ordförandeskapet i Centerpartiet

30 oktober 2015 15:00 | Politik | 4 kommentarer

I Estland pågår uppladdning inför partiordförandevalet vid Keskerakonds (Centerpartiets) kongress den 29 november. Partiorganisationerna väljer delegater, och en sak som styr dessa val är ifrågasättandet av Edgar Savisaar – han har ju bland annat momentant, medan anklagelserna om korruption utreds rättsligt, avstängts från posten som borgmästare i Tallinn – som ordförande för partiet.

Inom partiet har detta lett till att han har fått en utmanare i Kadri Simson, nu vice ordförande i partiet. Men Savisaar vägrar ge sig och har tagit upp striden.

Tidningen Postimees har i en artikel kartlagt det aktuella stödet för respektive kandidat, och än så länge – beslut föreligger inte i samtliga partidistrikt – finns en uppslutning kring den sittande ordföranden.

Simson har stöd från sin hemregion: Pärnumaa (27 ombud) och Pärnu stad (28 ombud), Narva (30 ombud) och Raplamaa (20 ombud).

Kohtla-Järve (30 ombud) och Valgamaa (35 ombud) stöder Simson men kan också tänka sig att rösta på Savisaar.

Savisaar stöds av Läänemaa (20 ombud), Võrumaa (46 ombud), Tartumaa (34 ombud), Viimsi, Mustamäe (39 ombud), Pirita (16 ombud), Norra Tallinn (57 ombud), Kristiine (27 ombud), Haabersti (29 ombud) och Lasnamäe (87 ombud), samtliga i det sist nämnda halvdussinet delar av Stor-Tallinn.

Man kan notera att det mycket rysstäta Narva väljer Simson, men att Savisaar har stöd i starkt rysspräglade tallinnstadsdelar som Mustamäe och Lasnamäe. Kohtla-Järve med många ryssar är inne på att välja Simson men kan också tänka sig att behålla Savisaar.

En intressant sak att fundera över är vad som kan tänkas bli följden av att Savisaar vinner och Simson förlorar ordförandestriden. Simson och åtminstone någon av hennes ledande uppbackare är centerpartister som Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, har hoppats kunna locka över. Tar de detta steg efter att ha förlorat ordförandestriden i Keskerakond, är det ju heller inte omöjligt, att en del av hennes uppbackare bland ryssarna i nordöstra Estland kan följa med över till socialdemokratin.

Danmark: Venstre-regeringens ministrar under medelbetyg. Flera fackministrar får högre betyg än statsministern

30 oktober 2015 14:04 | Politik | Kommentering avstängd

Jyllands-Posten har bett Wilke undersöka, hur danskarna betygsätter de 17 ministrarna i Venstre-regeringen. De tillfrågade har fått betygsätta varje enskild minister på en skala från 0 till 10.

En enda minister, kulturminister Bertel Haarder, får betyget 5, det högsta för någon i den här regeringen.

Efter honom kommer justitieminister Søren Pind med 4,7 och utrikesminister Kristian Jensen med 4,6.

I botten ligger utbildnings- och forskningsminister Esben Lunde Larsen, sysselsättningsminister Jørn Neergaard Larsen, försvarsminister Peter Christensen och energi- och klimatminister Lars Christian Lilleholdt, som samtliga får betyget 3,7.

Genomsnittsbetyget för samtliga statsråd är 4,1.

Notabelt är att statsminister Lars Løkke Rasmussen får betyget 4,0.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^