Senterpartiet fram i två nya norska mätningar, även SV i en av dem

23 oktober 2015 18:19 | Politik | Kommentering avstängd

Två nya mätningar av det politiska opinionsläget i Norge föreligger.

Den ena är gjord av Sentio för Dagens Næringliv:

Arbeiderpartiet 37,6 procent (30,8 procent i stortingsvalet 1013)
Sosialistisk Venstreparti 3,3 procent (4,1 procent)
Senterpartiet 7,2 procent (5,5 procent)
Rødt 1,1 procent (1,1 procent)
Miljøpartiet De Grønne 4,5 procent (2,8 procent)
Kristelig Folkeparti 5,0 procent (5,6 procent)
Venstre 5,6 procent (5,2 procent)
Høyre 22,5 procent (26,8 procent)
Fremskrittspartiet 12,3 procent (16,3 procent)

Senterpartiets framgång är mest påtaglig i den här mätningen, men i den som Ipsos MMI har gjort för Dagbladet går också Sosialistisk Venstreparti fram:

Arbeiderpartiet 35,5 procent (30,8 procent i stortingsvalet 1013)
Sosialistisk Venstreparti 5,9 procent (4,1 procent)
Senterpartiet 7,7 procent (5,5 procent)
Rødt 3,2 procent (1,1 procent)
Miljøpartiet De Grønne 3,0 procent (2,8 procent)
Kristelig Folkeparti 5,4 procent (5,6 procent)
Venstre 4,8 procent (5,2 procent)
Høyre 23,3 procent (26,8 procent)
Fremskrittspartiet 10,2 procent (16,3 procent)

Estland: Savisaars parti ännu inte i gungning. Högerparti växer

23 oktober 2015 16:53 | Politik | Kommentering avstängd

I den mån anklagelserna mot Edgar Savisaar, ledare för oppositionspartiet Keskerakond (Centerpartiet), har spelat någon roll för uppslutningen bakom hans parti, har detta hur som helst än så länge inte märkts särskilt mycket i partisympatimätningarna. I Turu-uuringute AS’ oktobermätning för ERR, Eesti Rahvusringhääling få partiet 27 procent mot 29 procent i september och 27,7 procent i valet 2015. Men Savisaar har nu i Kadri Simson fått en utmanare till posten som partiledare, och mycket kan ju förändras av hur den här kraftmätningen slutar på partikongressen senare i höst.

Tvåa, men på en betydligt lägre nivå, ligger det ledande regeringspartiet, det lätt nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), som nu stöds av 19 procent mot 21 procent förra månaden. I valet blev det här partiet störst med 30 procent.

Trea ligger dess regeringspartner Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som nu stöds av 14 procent mot 15 procent i oktober. Partiet har alltså inte återhämtat sig efter den stjärnsmäll det fick i valet, med ett resultat på bara 15,2 procent.

Men riktigt illa ute är det tredje partiet i den här omaka regeringskoalitionen, konservativa, kristna och estnationella IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika). Det stöddes i valet av 13,7 procent, fick i september 9 procent och är nu nere på 8 procent.

Det finns där utöver två partier som liksom Centerpartiet står utanför regeringskoalitionen men som politiskt står längre till höger.

Vabaerakond (Fria partiet), som i valet fick 8,7 procent, hade under en akut kris för Reformierakond mycket högt stöd, sjönk i september till 11 procent men är nu med 14 procent jämnstora med Socialdemokraterna.

Minst i valet, med 8,1 procent, blev Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet). Det stöddes i september av bara 6 procent men är nu uppe i 10 procent, vilket kan tänkas ha som bakgrund övergångar från IRL samt det här partiets flyktingmotstånd.

Åland: Liberalerna, Socialdemokraterna och Moderaterna bildar regering. Centern ställs utanför

23 oktober 2015 15:35 | Politik | Kommentering avstängd

Valsegrande Liberalernas förhandlingar om åländsk regering under den kommande mandatperioden har snabbt gett resultat: Partiet bildar en trepartikoalition tillsammans med Socialdemokraterna och Moderaterna.

Det kanske mest intressanta med det här är att Centern den här gången hamnar utanför regeringen – liberalerna samarbetar hellre med Socialdemokraterna än med Centern.

Centern hade nog gärna velat vara med, men mellan de tre partier, som nu har valt att samregera, finns en samsyn i en viktig fråga, en kommunal strukturreform med sikte på att få färre men bättre fungerande kommuner.

Sen var Centerns ordförande Harry Jansson heller inte något vallokomotiv för sitt parti, konstaterar konkurrenterna.

Finland: Sannfinländarnas nedgång bekräftas i ytterligare en gallup

23 oktober 2015 15:18 | Politik | Kommentering avstängd

Förändringarna i partisympatierna i Finland bekräftas nu i ytterligare en opinionsmätning, gjord av TNS Gallup för Helsingin Sanomat.

Fortsatt hyggligt klarar sig det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta (Centern), som får 22,2 procent mot 21,1 procent i valet 2015.

Men på andra plats, med 18,3 procent mot 16,5 procent i valet, befinner sig nu Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet), som numera är i oppositin.

Ner på tredje plats, med 17,7 procent mot 18,2 procent i valet, har det ledande regeringspartiet under förra mandatperioden Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) halkat.

I storlek fjärde parti är nu Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu stöds av 11,5 procent.

Det parti som verkligen åker kana är det populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet fick 17,7 procent men nu bara får 11,4 procent. Av bakgrundsanalysen framgår att partiet har mist sympatisörer framför allt till Socialdemokraterna och till soffan.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) ligger med nu 8,6 procent över sitt valresultat, 7,1 procent.

Svenska Folkpartiet ligger med nu 4,4 procent under sitt valresultat, 4,9 procent.

Medan däremot Kristillisdemokraattit (Kristdemokraterna), med 3,9 procent, ligger över sitt valresultat, 3,5 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^