Kulinariska upptäckter i närområdet

14 oktober 2015 17:38 | Mat & dryck, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Coop Konsum var förr den butik vi alltid handlade i, detta oavsett vilken sida av Torbjörns torg den under årtiondenas lopp låg på. Numera tar vi bussen ner till Uppsala C och handlar i den stora nya Coop-butik som finns där, men det var inte om det jag tänkte berätta utan om vad jag har hittat i vårt närområde efter höstflytten in till stan.

Först upptäcke jag vid Torbjörns torg, i Konsums gamla lokaler, ett nyöppnat sushi-ställe, Ayakos sushi. Jag skulle inte karaktärisera det som restaurang utan mer som ett hämtställe, och det har jag provat. Jag fick med mig en komplett – faktiskt god och riklig – japansk måltid hem, och eftersom vi bor så nära, behövde vi inte ens göra någon extra uppvärmning.

I morse, när jag var på Svartbäckens vårdcentral för provtagning, gjorde jag två upptäckter.

Efteråt gick jag först till OKQ8-macken aningen längre ner på Svartbäcksgatan, primärt för att köpa Aftonbladet. Men så gick jag ett varv runt i mackbutiken och kollade och såg, att den utöver till exempel frysta färdigrätter hade också fikabröd som såg riktigt fräscht ut. Jag får ju som diabetiker inte äta sockrade saker, men jag såg bakverk – ett slags kombination av muffins och wienerbröd såg det ut som – som såg goda och fräscha ut, så jag köpte såna åt Birgitta, Klara och Viggo, till barnbarnen också var sin Apotekarnes Lemon Ginger – jag vet sedan tidigare att den här nya läskserien från Apotekarnes är måttligt sockrad.

På vägen hem passerade jag kafé & konditori Trianon på hörnet Svartbäcksgatan/Gamla Uppsalagatan, där det fordom låg en liten konsumbutik. Trianon ligger mot två ganska trafikerade gator, så dess uteplatser har aldrig lockat mig, och jag har heller inte – mer än någon enstaka gång för länge sen – handlat där, men i morse fick jag lust att testa.

Och testet utföll över all förväntan. När jag kollade bröddisken, välfylld med både matbröd och bakverk, fann jag, att det här kondiset sålde danska smørrebrød av ganska varierat slag. Smørrebrød var förr ett måste vid mina många københavnsbesök, så jag blev ett lätt byte där vid disken: pekade ut fyra varianter x 2 – plötsligt hade jag kommit på vad Birgitta och jag skulle äta till lunch i dag.

Lyckan blev fullständig av att jag dessutom lyckades köpa ett nybakat frukostbröd utan inblandning av socker, något som kommer att förhöja min frukostnjutning de närmaste dagarna.

Och lunchen blev precis så härlig som jag hade hoppats. Till smørrebrøden serverade jag en kanna rykande varmt Earl Grey-te.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^