Finland: Sannfinländarnas opinionsras bäddar för uppror i partiet

9 oktober 2015 15:57 | Politik | Kommentering avstängd

I den opinionsundersökning som publicerades här om dan råkade Perussuomalaiset (Sannfinländarna) ut för ett veritabelt ras: Partiet minskade med 4,3 procentenheter till 10,7 procent, vilket reducerade dem till femte största parti i storleksordningen. (I det senaste valet stöddes partiet av 17,7 procent.)

Sannfinländarna har växt i kraft av att vara Finlands främsta populistparti, så mot bakgrunden av att det nu i regeringsställning har varit med om att föreslå ekonomiska saneringsåtgärder med udden riktade mot många av de sämst ställda i samhället är opinionsfallet ganska begripligt.

Inte heller en del av partiets ledande aktivister finner sig dock i att de vidtagna åtgärderna ska leda till bättre tider.

I stället har ett uppror startats av partiets tredje vice ordförande Sebastian Tynkkynen. Partistyrelseledamötena Aleksi Hernesniemi och Terhi Kiemunki samlar namn för att få till stånd ett stormöte om partiets fortsatta regeringsdeltagande. Och riksdagsledamoten Vesa-Matti Saarakala hotar att lämna riksdagsgruppen, om inte ett sådant möte kommer till stånd.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^