Lik i Sturebadet

29 oktober 2015 16:21 | Deckare, Film, Serier | 2 kommentarer

Jag läste min första Stieg Trenter-deckare under pojkåren, men sen slukade jag Trenter framför allt när jag med lunginflammation under en repmånad i Sollefteå låg inlagd på sjukhus och det ambulerande biblioteket visade sig innehålla en försvarlig bunt trenterdeckare. Sammantaget har jag läst näst intill allt han har skrivit, också sett filmatiseringarna och läst – se ovan under Kulturspegeln, Serier – Jakob Nilssons mycket innehålls-, miljö- och stiltrogna serieversioner av en del av dem.

Jakob Nilssons serieversion av Stieg Trenters ”Sturemordet” (1962) läste jag först som söndagsserie i Dagens Nyheter. Den gick där, en söndag i taget under cirka 90 veckor – vi talar här om ett album på över 90 sidor. Som album kom den ut 2015 på Kartago förlag.

Jag skulle tro att fler än jag kan tänkas ha tappat tråden i handlingen under den långa publiceringstiden i DN, detta särskilt som det vimlar av damer i den här historien, flera av dem, visar det sig mot slutet, under var sin natt nedsövda för att kunna smygfilmas för porrbildsändamål.

I det här avseendet är ”Sturemordet” trendigt tidstypisk. Också i andra avseenden känns den tidsnära. En av de skumma figurerna i historien, en fransman, tycks ha anknytning till OAS, en förkortning som jag, just under den här tiden, kom i kontakt med, när jag engagerade mig i Algeriets kamp för frihet från Frankrike.

Jag ska inte förstöra nöjet för nya läsare genom att återberätta hela den intrikata handlingen, men man måste ändå notera, att öppningen är snygg: Harry Friberg, på sedvanligt besök i Sturebadet, får uppleva att ett lik faller ner genom det krasade glastaket.

Största delen av handlingen får vi se genom fotografen Harry Fribergs ögon, men den som sen löser fallet är hans polisvän, Vesper Jonsson. Mördaren avslöjas men kommer undan, flyr utomlands.

Till de obestridliga förtjänsterna med den tecknade versionen av ”Sturemordet” hör bilderna inte bara från Sturebadet utan också från andra delar av Stockholm under tidigt sextital: gatuvyer, skärgårdsbåtar och inte minst krogar – Harry och Vesper är båda hängivna gäster på ställen som har något extra att bjuda.

Vittnesmål och tillbakablickar i handlingen markerar Jakob Nilsson genom att göra bilderna i fråga i gråton.

Krysskrypto

29 oktober 2015 13:52 | Media | Kommentering avstängd

Nytt, åtminstone för Aftonbladet Kryss & Quiz, är Krysskrypto, som väl läsaren anar en blandning av kryss och krypto. Marie Roos heter konstruktören.

Större delen är ett, trots trenivån, inte särskilt svårt bildkryss. I nedre högra hörnet övergår det till att bli ett krypto. De hjälpbokstäver man får är delar av bildkryss-svar, och de bokstäver man därmed får kan man sen också, eftersom de är numrerade, föra över till rutor med samma siffra.

Resten av bokstäverna är sedan relativt lätta att identifiera, eftersom de förekommer på flera ställen och man då kan gissa sig till att man har hamnat rätt, om de verkar vara delar av begripliga ord.

På minussidan finns att det här krysskryptot innehåller ett antal tvåbokstavsord, bland annat förkortningar, vilket senare enligt min mening är en styggelse i korsordsvärlden.

Avslutningsvis noterar jag, att det här krysskryptot innehåller ett trebokstavsord med nyckeln DAGÖBO. Det här ämnet har jag ju tidigare avhandlat.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^