Finland: Regeringens slag mot de sämst ställda ger utslag i opinionen

8 oktober 2015 16:34 | Politik | 4 kommentarer

Den finländska regeringens nedskärningar, i många fall med udden riktad mot de sämst ställda, ger nu tydliga utslag i opinionen.

Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska Partiet) har äntligen fått rejäl vind i seglen. Partiet, som i valet 2015 fick mediokra 16,5 procent och sedan har legat ännu lägre trots att det är i opposition, växer plötsligt med 3,9 procentenheter och stöds då av 18,3 procent, vilket gör partiet till landets näst största.

Populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som efter valet gick in i regeringen, åker på en stjärnsmäll – – 4,3 procentenheter – och är plötsligt nere på femte plats med ett stöd av bara 10,7 procent. I valet fick partiet stöd av 17,7 procent.

Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta (Centern), minskar med 1,3 procentenheter men behåller med 21,7 procent förstaplaceringen bland partierna. I valet fick partiet 21,1 procent.

Värre går det för det tredje regeringspartiet, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), som nu med 18,0 procent (- 0,9 procentenheter) blir tredje parti i storleksordning – det var under förra regeringsperioden största parti och ledande regeringsparti, men fick i valet 18,2 procent.

Fjärde största parti, alltså större än Sannfinländarna, är i dag Vihreä Liitto (Gröna Förbundet), som den här gången ökar med 0,3 procentenheter till 12,7 procent. Det är ett resultat långt över det partiet fick i valet, 8,5 procent.

Uppåt – + 0,7 procentenheter – går det också för Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som nu får 8,3 procent mot 7,1 procent i valet.

Svenska Folkpartiet ökar med 0,6 procentenheter till 4,8 procent, vilket dock fortfarande är snäppet under valresultatet, 4,9 procent.

Men för Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) går det åter igen lite uppåt: + 1,1 procentenheter. Därmed hamnar partiet på 4,0 procent, vilket är över valresultatet (3,5 procent).

4 kommentarer

  1. Hej Enn Kokk: Du skriver att regeringens förslag till nedskärningar ger utslag i opinionen, men minns att Lipponen gjorde på sin tid kraftiga neddragningar till men för de fattiga. En av orsakerna att han fortfarande inte åtnjuter något direkt förtroende bland det finska folket.

    Comment by Bengt Eliasson — 2015 10 10 20:44 #

  2. Har läst Enn Kokks kommentar till Drottningens juvelsmycke. Vill, för vad det kan vara värt, påpeka två sakfel.

    Det är i Kolmården vid Bråviken som Stavsjöhändelserna äger rum, inte i Tiveden.
    Det är Ferdinand (kapten) som skjuter Clas Henrik (major), inte tvärtom. Ferdinand är jägaren/skytten och Clas Henrik fiolspelaren.

    Comment by Göran Fant — 2015 10 10 22:01 #

  3. Till Bengt Eliasson: Det jag skriver här på bloggen är ju kommentarer till aktuella händelser, inte till sådant som ägde rum innan jag ens hade börjat blogga.

    Comment by Enn Kokk — 2015 10 11 14:22 #

  4. Till Göran Fant: Det du kommenterar är en nu ganska gammal teaterrecension, och ”Drottningens juvelsmycke” läste jag under min gymnasietid på 1950-talet. Men jag lovar att göra en textkorrigering när jag får tid.

    Comment by Enn Kokk — 2015 10 11 14:32 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^