Danmark: Det går hyggligt för (S) men inte tillräckligt bra för dess allierade

18 maj 2015 16:54 | Politik | Kommentering avstängd

I 2011 års folketingsval blev resultatet det här:

Socialdemokratiet 24,8 procent
Radikale Venstre 9,5 procent
Socialistisk Folkeparti 9,2 procent
Enhedslisten 6,7 procent
Venstre 26,7 procent
Dansk Folkeparti 12,3 procent
Konservative Folkeparti 4,9 procent
Liberal Alliance 5,0 procent

I Voxmeters senaste mätning går det fortsatt hyggligt för Socialdemokratiet men inte tillräckligt bra för dess allierade:

Socialdemokratiet 24,4 procent
Radikale Venstre 5,6 procent
Socialistisk Folkeparti 6,1 procent
Enhedslisten 7,5 procent
Alternativet 1,6 procent (Danmark har 2 procents-spärr)
Venstre 24,7 procent
Dansk Folkeparti 17,0 procent
Konservative Folkeparti 3,0 procent
Liberal Alliance 7,1 procent

I Ritzaus Index, där olika mätningar vägs mot varann, blir fördelningen den här:

Socialdemokratiet 24,4 procent
Radikale Venstre 6,1 procent
Socialistisk Folkeparti 6,4 procent
Enhedslisten 8,2 procent
Alternativet 1,7 procent
Venstre 23,4 procent
Dansk Folkeparti 18,4 procent
Konservative Folkeparti 3,9 procent
Liberal Alliance 6,7 procent

Och i Berlingske Barometer, som inte har exakt samma uppsättning mätningar med, fördelas partisympatierna så här:

Socialdemokratiet 24,6 procent
Radikale Venstre 6,0 procent
Socialistisk Folkeparti 6,2 procent
Enhedslisten 8,2 procent
Alternativet 1,6 procent
Venstre 22,9 procent
Dansk Folkeparti 19,0 procent
Konservative Folkeparti 4,0 procent
Liberal Alliance 6,9 procent

Sannfinländsk regeringsförhandlare och ministerkandidat, före detta kristdemokrat, ertappad med att sända sexmejl till mängder av kvinnor

18 maj 2015 15:33 | Politik | Kommentering avstängd

Toimi Kankaanniemi, före detta kristdemokratisk minister, numera sannfinländare – han har varit regeringsförhandlare och ses själv som möjligt sannfinländskt statsråd – har ertappats med byxorna, åtminstone bildligt talat, nere. Tidningen Keskisuomalainen har avslöjat, att Kankaanniemi under den gångna hösten och under den nyss genomförda valrörelsen har skickat sexmejl till en mängd kvinnor, medlemmar i hans nya parti, runt om i Finland.

Kankaanniemi erkänner:

– Jag har varit ofantligt dum och obetänksam. Jag har berättat om meddelandena för min fru, och hon vet och förstår. Det här är tungt för väljarna som har litat på mig. Jag ber om ursäkt för det jag gjort. Jag kan inte annat än ångra och be om förlåtelse. Jag är en ofullkomlig människa som begår fel, säger Kankaanniemi till Keskisuomalainen.

Ryskan fortfarande det dominerande språket i Rīga

18 maj 2015 15:10 | Politik | 2 kommentarer

Av de tre baltiska staterna har Lettland den största andelen ryssar i befolkningen, en effekt av den sovjetiska ockupationen.

Bara 43 procent av dem som bor i huvudstaden, Rīga, talar varje dag lettiska, medan 50 procent talar ryska. Uppgifterna kommer från den lettiska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån.

Estland: Uppladdning inför S-kongressen

18 maj 2015 14:52 | Politik | Kommentering avstängd

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, har uppladdning inför partikongressen den 30 maj i Pärnu, där bland annat val av partiordförande ska genomföras. Utmanaren, ryssen Jevgeni Ossinovski, har fått stöd av partidstrikten inte bara i det mycket rysstäta Ida Virumaa utan också i Viljandimaa, Valgamaa och Tartu. Fler distrikt – Järvamaa, Võrumaa, Tartumaa, Raplamaa, Pärnumaa, Läänemaa, Saaremaa och Hiiumaa – vill att den sittande ordföranden, Sven Mikser, ska sitta kvar. För Mikser har också den nuvarande talmannen, tidigare partiordföranden Eiki Nestor uttalat sig – Nestor menar, att Mikser bör få sitta valperioden ut.

Ossinovski har nu också offentliggjort sitt program för partiet, men den stora stridsfrågan är nog partiets deltagande i den sittande koalitionsregeringen och villkoren för detta.

Partikongressen ska också välja ny partisekreterare, eftersom den hittillsvarande har blivit minister. När det gäller valet av partisekreterare är partiets praxis, att partiordföranden ska peka ut någon som han kan samarbeta med. Enligt mediauppgifter är Karel Rüütli aktuell som ny partisekreterare – han har tidigare varit bland annat vice partiordförande och ordförande för partiets riksdagsgrupp.

Ärligt. Och ömsint

18 maj 2015 12:40 | Media | Kommentering avstängd

Jag är en gammal man som under nästan hela mitt liv har läst och skrivit.

Allt som jag har tagit del av har inte varit värt läsmödan, men i dag hittade jag, på Dagens Nyheters Namn och Nytt, en text som gick rakt in i mitt hjärta, ”Min brors öde och minnesorden”, skriven av Bengt Nyström.

Han hade i den dödsruna han skrev över sin döde bror skrivit som det var: brorsan söp ihjäl sig och dog med flaskan i hand för livsviljan hade slocknat.

Så ärlig fick man inte vara i en dödsruna, detta trots att minnesorden över brorsan också var kärleksfulla och ömsinta. I DN formulerar han det så här:

”Jag är stolt över min bror för han var till skillnad från mig mycket duktig och idog när det gällde arbete. Dessutom var han genomsnäll, hjälpsam och ville alla väl, men för att bekämpa demonerna i de svarta nätterna och fördriva dagar utan mening såg han ingen annan lösning än att dricka brännvin.”

Och så minns han i den här lilla texten, hur brorsan i nästan redlöst tillstånd på julafton lyckades slå Bengts telefonnummer och ändå framföra den där årliga önskan om att ”du fåå ha en jävla go juull bossan”.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^