Bloggroll

7 maj 2015 11:25 | Deckare, Media, Politik, Prosa & lyrik | 10 kommentarer

Min Bloggroll innehåller länkar till ett trettiotal bloggar. Jag besöker dem i allmänhet själv varje dag, och jag tycker att de också borde vara läsvärda för andra. Mycket få av dem är utvalda av privata skäl eller för att jag känner bloggaren i fråga. Men till den här gruppen av länkar får man väl ändå räkna min dotters, Kerstin Kokks blogg, som speglar hennes stora intresse för porslin, konsthantverk, mat och bakverk samt trädgård, och hennes före detta mans, min webmasters, Bo Strömbergs blogg, som just nu tyvärr ligger i träda.

Det märkliga fenomenet Internet gör att man upptäcker bloggare som man tidigare inte hade någon kännedom om. Ett exempel är Anita Lindblad, bland annat trädgårdsentusiast. En gammal personlig bekant i min bloggroll är däremot Karin Englund.

Men inte heller i detta och andra liknande fall – jag var en gång i världen arbetskamrat med Calle Fridéns pappa på 68an, Socialdemokraternas partiexpedition – är det personlig relation som är bakgrunden till länken.

Att Eva Swedenmark finns i min bloggroll har inte att göra med att också hon en gång i världen fanns på 68an, var journalist på Aktuellt i politiken (s) och sedan på Kvinnoförbundets Morgonbris och ABFs Fönstret, inte heller med att hennes bror, Peter Swedenmark, sedan var kolumnist i AiP. Faktiskt inte heller med att Eva är deckar- och ungdomsboksförfattare. Men jag uppskattar om bloggare kan skriva intressant och levande, och det kan Eva, och hon gör det praktiskt taget varje dag.

Förvisso finns det i min bloggroll exempel på bloggval som, dock i ordets vidare mening, har att göra med en viss politisk gemenskap: Anna Ardin som jag kom i kontakt med under hennes tid i Laboremus i Uppsala, Anna-Lena Lodenius som jag brukar träffa vid utdelningen av Olof Palme-priset, Bengt Silfverstrand, som jag har mött i Riksdagen och under en av mig anordnad informationskurs, Knut Lindelöf som jag förr ibland mötte på arbetarekommunens möten och så den ganska oförutsägbara Lotta Gröning, numera på Expressen men en gång i världen pressekreterare på 68an – men till exempel Roger Jönsson och paret Marie Demker och Ulf Bjereld känner jag inte.

Torsten Kälvemark har vänstervärderingar men är mest känd i egenskap av skribent, bland annat på Aftonbladets kultursidor. Kerstin Berminge, vars utrikespolitiska bedömningar jag inte i alla stycken delar, är inte socialdemokrat. Och Bengt Berg sitter i Riksdagen för Vänsterpartiet. Så Bengt O Karlsson behöver inte befara att han av misstag har plockats in i en strikt sammanhållen politisk åsiktsgemenskap.

För övrigt finns Bengt Berg med i min bloggroll främst för att han är en mycket läsvärd poet. Min Bloggroll innehåller för övrigt länkar till fler författarbloggar. Bodil Malmsten bloggar till min glädje igen – henne försökte jag för övrigt, dock förgäves, en gång i världen få att formulera en högst personlig valannons för Socialdemokraterna. Stewe Claeson har jag också med uppskattning själv läst. Tyvärr skriver han, liksom flera i min bloggroll, bloggtexter en smula sporadiskt – ännu värre i det avseendet är Lars Gustafsson, som jag en gång i världen lärde känna i Uppsala: Vi träffades först vid litteraturaftnar, gemensamt anordnade av Laboremus och Litteraturklubben, och jag har faktiskt varit hemma hos honom på te. Vi åt också lunch tillsammans på den tiden han var på BLM. Då ville han ha Olof Palmes som han tyckte lysande installationstal på partikongressen; han övervägde att publicera det i BLM. Senare blev han markerat antisocialdemokratisk, men det har aldrig hindrat mig från att läsa honom. Inte heller den gamle vänstermannen Thomas Nydahls politiska misantropi hindrar mig från att dagligen läsa honom. Ingemar E L Göransson, förr på LO, publicerar på sin tyvärr alltför sällan uppdaterade blogg bland annat egna noveller. Ulf Lundell, vars nästa samtliga skivor jag har och som jag också har läst i hans egenskap av skönlitterär författare, överraskade med att starta en högst personlig blogg, dessutom ofta uppdaterad. Tyvärr gör han just nu – om han vill behålla sina många läsare – tabben att plötsligt ta en obestämt lång paus från bloggandet.

Till den vittra skaran i min bloggroll får man också räkna Peter Englund, välskrivande historiker som för närvarande inte verkar hinna med vare sig sin akademiblogg eller sin personliga blogg. Honom har jag råkat bland annat i hans egenskap av hedersupplänning. Jag hoppas att han hinner börja blogga igen, när han nu snart lämnar värvet som Svenska akademiens ständige sekreterare.

En del av dem som finns i min bloggroll skriver om litteratur. Det gör till exempel Björn Kihlström och den redan nämnde Thomas Nydahl. Också en stor del av de bloggtexter man hittar på Dixikon handlar om litteratur.

Sen är det väl bara Åke Cato kvar, kåsör, revymakare, författare, TV-underhållare med mera. Värd att läsa är även hans egensinniga blogg. I hans bloggroll finns även jag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^