Lysande om fredsslutet 1945

6 maj 2015 14:09 | Media, Politik | 6 kommentarer

Jag läser dagligen fyra, ibland fem, svenska tidningar och dessutom, på nätet, ett dussintal tidningar, utgivna i grannländerna. Det går om man läser selektivt: en van och samhällsorienterad läsare ser snabbt vad man kan undvara.

I dag finns det i Dagens Nyheter en sex sidor (tre hela tidningsuppslag) lång artikel, skriven av Ingrid Carlberg, ”Sveriges spel om freden”. Missa inte den – den är en mycket välskriven och väldokumenterad artikel om Sveriges roll inför krigsslutet och också om hur stockholmarna den 7 maj 1945 firade freden.

Det senare har ju tidigare skildrats av ganska många, men Ingrid Carlberg har kompletterat fredsjublet på Kungsgatan i Stockholm med några personliga vittnesbörd, från den vid tillfället mycket unge Per Wästberg, ur Astrid Lindgrens postumt just utgivna ”Krigsdagböcker 1939-1945”, genom intervjuer med två då drygt tjugoåriga väninnor, alldeles vanliga stockholmskor, och så den i dag 98-årige exdiplomaten Axel Lewenhaupt.

Lewenhaupt fick för sjuttio år sedan i uppdrag att arrangera ett möte mellan Heinrich Himmler och Folke Bernadotte, och Carlbergs artikel innehåller en mängd data bland annat om de tyska försöken att med Sverige som mellanhand försöka intressera de västallierade för en separatfred, som alltså inte skulle omfatta Sovjetunionen. Det här – och en hel del annat som också är intressant – finns att läsa i den här artikeln.

Men min ambition här är inte att ge er en resumé utan att få er att läsa själva.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^