Danmark på vippen

14 maj 2015 16:09 | Politik | 4 kommentarer

Det blir allt mer spännande inför det ännu inte utlysta folketingsvalet i Danmark. Det röda blocket får enligt den senaste mätningen 48,2 procent = 84 mandat mot det blå blockets 51,8 procent = 91 mandat. Den röda sidan behöver alltså bara vinna ytterligare tre mandat från den blå för att behålla majoriteten.

Till detta bidrar också det nya partiet Alternativet, som stöder den röda sidan. I den aktuella mätningen, gjord av Wilke för Jyllands-Posten, genom att få 2,7 procent – Danmark har 2 procents-spärr i folketingsvalen.

Så här fördelas partisympatierna i övrigt enligt mätningen från Wilke (resultaten i folketingsvalet 2011 inom parentes)

Socialdemokratiet 23,5 procent (24,8 procent)
Radikale Venstre 6,4 procent (9,5 procent)
Socialistisk Folkeparti 6,8 procent (9,2 procent)
Enhedslisten 8,3 procent (6,7 procent)
Venstre 22,5 procent (26,7 procent)
Dansk Folkeparti 17,1 procent (12,3 procent)
Konservative Folkeparti 3,5 procent (4,9 procent)
Liberal Alliance 8,3 procent (5,0 procent)

Jyllands-Posten noterar i sin presentation av undersökningen särskilt Liberal Alliances uppgång (till samma nivå som Enhedslisten) och Konservative Folkepartis bestående nedgång och tror att LA har vunnit över väljare från Konservative.

Jyllands-Posten har också låtit Wilke mäta statsministerkandidaternas och partiledarnas trovärdighet i väljarnas ögon.

På frågan vem de tillfrågade skulle vilja se som statsminister efter valet svarar hela 43,5 procent den sittande statministern, Socialdemokratiets ledare Helle Thorning Schmdt, medan bara 32,3 procent föredrar Venstres Lars Løkke Rasmussen.

Jyllands-Posten har även låtit Wilke mäta partiledarnas trovärdighet i väljarnas ögon. Även i det avseendet finns en märkbar skillnad mellan de båda ovan nämnda: (S)-ledaren och statsministern Helle Thorning Schmidt får här betyget 5,5, medan Lars Løkke Rasmussen hamnar näst sist med 4,0.

Intressant här är att Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl uppenbart uppfattas som en sanningssägare och med 5,9 hamnar överst i den här rankinglistan, tätt följd av Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen med 5,8. Fyra, aningen efter Thorning, kommer Socialistisk Folkepartis ledare Pia Olsen Dyhr.

Radiklale Venstres ledare Morten Østergaard får betyget 4,5, Liberal Alliances Anders Samuelsen 4,4, Konservative Folkepartis Søren Pape 4,3 och Alternativets Uffe Elbæk 3,5.

Estland: Socialdemokraternas ställning i en i huvudsak borgerlig regeringskoalition ställer till problem. Partiledaren får en utmanare

14 maj 2015 0:20 | Politik | 2 kommentarer

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, lever ett ganska skakigt liv i koalitionen med två borgerliga partier, den som kom till efter ett val där Socialdemokraterna backade märkbart. Deras främsta stjärna i regeringen, näringsministern Urve Palo, har i en intervju berättat, att hon har övervägt att avgå, när det genast visade sig, att hon inte hade något manöverutrymme.

Men nu blåser det också kring partiledaren, Sven Mikser, som blev försvarsminister.

Inte så att han har gjort bort sig på den här posten, men nu drabbas han i efterskott av valförlusten och också av den regeringsöverenskommelse han förhandlade fram – allt fler inom partiet visar öppet, att de tycker, att det snarare är profilerad oppositionspolitik partiet skulle må bra av.

När den förra regeringen, då en koalition mellan nyliberala Reformpartiet, Reformierakond, och Socialdemokraterna, avgick i samband med valet, deklarerade den sittande utbildningsministern (S) och ryssen Jevgeni Ossinovski, att han inte kandiderade till någon post i den kommande regeringen. Ossinovski har också senare visat framfötterna när det gäller att i olika avseenden offentligt kritisera den nu ännu mycket mer borgerliga regeringspolitiken. (Efter valet ingår också det konservativa, kristna och estnationalistiska Förbundet Fäderneslandet och Res Publika, Isamaa ja Res Publika Liit, i koalitionsregeringen.)

Ossinovski har först känt sig för i partiopinionen men har nu meddelat, att han vid Socialdemokraternas kommande kongress ställer upp som kandidat till partiledarposten. Och uppenbarligen har han fått stöd. Ett par partidistrikt, Tartumaa och Valgamaa, har meddelat att de stöder Ossinovskis kandidatur, och jag gissar att han snart kommer att få uppbackning också från de mycket ryssbefolkade Lääne och Ida Virumaa.

Den sittande partiordföranden, Sven Mikser, säger i en kommentar, att han för egen del förstås också överväger, om han vill fortsätta att leda Socialdemokraterna. Men så lägger han ut hinder på Ossinovskis bana:

Ossinovski måste ju då välja att ta en av de ministerposter Socialdemokraterna har fått i förhandlingarna, till exempel hans egen som försvarsminister. Han säger det inte själv, men estniska läsare/väljare ställer sig förstås genast då frågan: En ryss som försvarsminister? Och väljer Ossinovski en av de andra (S)-ministrarnas portföljer, kan ju den som drabbas bli hans fiende…

Mikser påminner också om att det inte finns något regeringsalternativ för Socialdemokraterna, och det ligger det ju något i: Keskerakond, Centerpartiet, skulle ju kunna vara en regeringspartner för Socialdemokraterna, men tillsammans har de här partierna inte tillräckligt många mandat.

Ossinovskis svar blir att det viktigaste för partiet är att ge det tillbaka tron på sig själv. Han utesluter inte att Socialdemokraterna fortsatt ingår i en koalitionsregering men att det i så fall måste finnas utrymme för partiet att visa sin egen politiska profil.

I estniska media finns spekulationer om ytterligare en utgång av en regeringskris, förorsakade av Socialdemokraternas eventuella utträde ur regeringen: Reformpartiet skulle kunna tänkas bilda koalition med det lätt vänsterpopulistiska Centerpartiet, Keskerakond.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^