Sverige-Ryssland 365-303

24 maj 2015 16:11 | Media, Musik | 4 kommentarer

Rysslands Polina Gagarina började nästan gråta av glädje, när hennes ”A Million Voices” ett slag såg ut att vinna i Eurovision Song Contest, men sen snuvades hon på segern av Sverige och Måns Zelmerlöw, vars ”Heroes” vann med betryggande marginal. Nå vem som än hade vunnit, hade Sverige ju tagit hem segern – till den här tävlingens märkligheter hör att två svenskar står bakom den låt Polina Gagarina sjöng.

De här båda låtarnas placering är, utan att jag själv är våldsamt förtjust i någon av dem, ändå begriplig.

Svårare har jag att förstå varför Italien och Belgien hamnade på tredje respektive fjärde plats, snäppet högre än australiern Guy SebastiansTonight Again”.

Jag såg vissa kvaliteter hos det estniska bidraget ”Goodbye To Yesterday” med Elina Born och Stig Rästa, men jag har trots min egen estniska bakgrund aldrig försökt haussa det, och jag tycker nog att dess sjundeplats – den fick poäng, om än inte de allra högsta, från ett mycket stort antal länder – var någorlunda rättvis.

Och Rumäniens femtondeplacering – högre än den rankades av en rad svenska mediakommentatorer – var rättvis.

Men sen noterar jag, att de samlade europeiska juryerna har placerat en rad tävlingsbidrag, som jag själv tyckte hade förtjänster, i bottenligan:
20) Ungern: ”Wars For Nothing”, med Boggie
22) Cypern: ”One Thing I Should Have Done”, med John Karayannis
24) Storbritannien: ”Still In Love With You”, med Electro Velvet
26) Österrike: ”I Am Yours”, med The Makemakes

I finalen deltog sammanlagt 27 länder.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^