Estland: Stora förändringar i partisympatierna. Men Socialdemokraterna går en smula uppåt

17 maj 2015 17:11 | Politik | Kommentering avstängd

Det går häftigt utför för de borgerliga partier som ingår i den estniska trepartikoalitionen, men Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, ökar något, kanske för att företrädare för partiet har gjort nödvändiga markeringar, också mot övriga partier i regeringen. I TNS Emors senaste mätning ökar partiet med en procentenhet till 17 procent. I valet i mars fick partiet stöd av bara 15,2 procent.

Lika fullt har partiet fått en inre debatt både om det kloka i att gå i koalition med två ledande borgerliga partier och också om det kanske vore dags att byta partiledare. Dennes, Sven Miksers (som nu är försvarsminister), främste opponent är den unge ryssen Jevgeni Ossinovski, som i den förra regeringen hade posten som utbildningsminister. En intressant fråga är förstås, om ett av de stora partierna i Estland kan ha en etnisk ryss som partiledare, men Ossinovski har faktiskt fått stöd också av andra partidistrikt – länen är dock små i Estland – än det mycket ryssbefolkade Ida Virumaa i nordost. Mikser har avvaktat en smula – har väl försökt läsa av stämningarna i partiet – men efter att nu åtta distrikt har nominerat honom som ordförande inför partikongressen, har han meddelat, att han kandiderar på nytt. Det uppåtgående stödet i gallupmätningarna har väl också stärkt honom.

Det regeringsparti som den här gången har råkat illa ut, när det gäller stöd i folkopinionen, är det nyliberalt anstrukna Reformpartiet, Reformierakond. Partiet blev i valet i mars största parti med 27,7 procent. Men nu tycks många anse att det inte håller vad det lovade, och dess sympatisiffra är i den aktuella undersökningen nere på låga 19 procent, obetydligt mer än stödet till Socialdemokraterna.

Utför går det också för det tredje parti, som togs in i regeringen, det estnationalistiska, konservativa och kristna Fäderneslandsförbundet och Res Publika, Isamaa ja Res Publika Liit. Partiet gjorde ett uselt val, 13,7 procent, och är på väg att vid den kommande kongressen byta partiledare. Nu är IRL nere på katastrofalt låga 8,0 procent.

I regeringsförhandlingarna deltog till att börja med också ett för den estniska Riksdagen, Riigikogu, nytt parti, det högerlutande Fria partiet, Vabaerakond, som i valet fick 8,7 procent. Det här partiet uteslöts dock snart av regeringsbildaren, vilket kan ha bidragit till att missnöjda reformpartister, särskilt unga väljare, nu tycks strömma över till Vabaerakond. I den aktuella mätningen får partiet hela 18 procent.

En del unga reformpartiväljare tycks också nu ha flyttat sina sympatier till De Gröna, Rohelised, som i valet var allt för litet för att komma in i Riksdagen.

Den andra konservativa nykomlingen i Riigikogu, Konservatiivne Rahvaerakond, Konservativa Folkpartiet, som i valet fick 8,1 procent, ligger på samma nivå som i förra mätningen, 8 procent. Det här partiet, som är markerat konservativt, verkar ha hittat sin nisch också när det gäller väljarsympatierna.

Största parti är nu Centerpartiet, Keskerakond, med 26 procent. Partiet kom i valet på andra plats med 24,8 procent. Det lyckas alltså behålla och till och med öka sin popularitet, trots att partiledaren, Edgar Savisaar, fortsatt ligger på sjukhus med amputerat ben.

Det finns också en analys av hur ester respektive ryssar fördelar sina partisympatier.

Keskerakond (Centerpartiet) är, med 78,3 procent, ryssarnas parti framför alla andra. Av esterna stöder bara 13 procent Centerpartiet.

Tvåa bland ryssarna, men med mycket lägre stöd, 8,4 procent, är Socialdemokraterna, som bland esterna kommer upp i 18,6 procent.

Reformpartiet stöds av 4,9 procent av ryssarna och av 22,3 procent av esterna.

Fria partiet har stöd av 2,6 procent av ryssarna och 22,1 procent av esterna.

IRL föredras av 1,8 procent av ryssarna och 10 procent av esterna.

Konservativa Folkpartiet lockar 1,4 procent av ryssarna och 10,1 procent av esterna.

Och De Gröna har 2,2 procent av ryssarna, 2,7 procent av esterna som sympatisörer.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^