Grattis, Måns Zelmerlöw! Men jag vet inte om ”Heroes” för den skull är en schlager

22 maj 2015 9:52 | Media, Musik | Kommentering avstängd

Jo, ”Heroes” har åtminstone en refrängslinga, som återkommer à la schlager. Ändå är den inte genomgående uppbyggd som en schlager, en låt vars text och melodi fastnar och – viktigt – kan sjungas också av många andra. Och fortfarande förlitar man sig inte på Måns Zelmerlöws sång – i finalen hade han försetts med ett gäng tecknade kamrater. Det här tricket skulle inte gå att upprepa vid ett framträdande på en lantlig folkparksscen. Och något skumt är det med en låt som måste backas upp med ickemusikaliska stödelement.

Men för mig får han gärna vinna. Eurovision Song Contest är nämligen inte längre primärt en schlagertävling.

Sverige är för övrigt med i finalen också genom Azerbajdzjans bidrag, som borde ha röstats ur tävlingen på grund av sin groteska balett.

Egentligen fanns det bara en enda låt i gårdagens andra semifinal, Sloveniens bidrag ”Here For You” med Maaraya, som hade drag av just schlager.

Den gick vidare, men egentligen gick det inte att hitta något begripligt mönster i de röstandes preferenser. Vi kan ta ett annat östeuropeiskt land som exempel. Jag har svårt att hitta några andra motiv för att Polens ”In the Name of Love” gick vidare än att TV-publiken tyckte synd om den trafikolyckedrabbade Monika Kuszyńska. Och var det violinisten i inledningen som gav Montenegro en plats i finalen?

När det gäller de nordiska bidragen, har Danmark och Finland tidigare åkt ut. Nu fick de sällskap av Ísland: ”Unbroken” med Maria Olafs, som möjligen hade varit värd ett bättre öde, fann inte nåd hos publiken. Däremot får vi se Norge, ”A Monster Like Me” med Mørland och Debrah Scarlett i final – här hjälpte det säkert att den gräsliga scenversionen i presentationen hade ersatts av en mer polerad variant.

Estland kom till final i den förra uttagningsomgången och får nu sällskap av grannländerna Lettland och Litauen. Litauens duett i snabbt tempo var enligt min mening bättre än Lettlands ballad.

Balladartade melodier var det ganska gott om i gårdagens deltävling, men jag kunde inte se något mönster i TV-tittarnas röstning. Cyperns melodiska ballad gick vidare, men den irländska balladen gick inte vidare till final.

Vi kan avsluta med en kontrast, Isaraels snabba, rytmiska och dramatiska bidrag. ”Golden Boy” med Nadjav Guedj, tog sig också till final.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^