Estland: Socialdemokraternas ställning i en i huvudsak borgerlig regeringskoalition ställer till problem. Partiledaren får en utmanare
14 maj 2015 0:20 | Politik | 2 kommentarerSocialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, lever ett ganska skakigt liv i koalitionen med två borgerliga partier, den som kom till efter ett val där Socialdemokraterna backade märkbart. Deras främsta stjärna i regeringen, näringsministern Urve Palo, har i en intervju berättat, att hon har övervägt att avgå, när det genast visade sig, att hon inte hade något manöverutrymme.
Men nu blåser det också kring partiledaren, Sven Mikser, som blev försvarsminister.
Inte så att han har gjort bort sig på den här posten, men nu drabbas han i efterskott av valförlusten och också av den regeringsöverenskommelse han förhandlade fram – allt fler inom partiet visar öppet, att de tycker, att det snarare är profilerad oppositionspolitik partiet skulle må bra av.
När den förra regeringen, då en koalition mellan nyliberala Reformpartiet, Reformierakond, och Socialdemokraterna, avgick i samband med valet, deklarerade den sittande utbildningsministern (S) och ryssen Jevgeni Ossinovski, att han inte kandiderade till någon post i den kommande regeringen. Ossinovski har också senare visat framfötterna när det gäller att i olika avseenden offentligt kritisera den nu ännu mycket mer borgerliga regeringspolitiken. (Efter valet ingår också det konservativa, kristna och estnationalistiska Förbundet Fäderneslandet och Res Publika, Isamaa ja Res Publika Liit, i koalitionsregeringen.)
Ossinovski har först känt sig för i partiopinionen men har nu meddelat, att han vid Socialdemokraternas kommande kongress ställer upp som kandidat till partiledarposten. Och uppenbarligen har han fått stöd. Ett par partidistrikt, Tartumaa och Valgamaa, har meddelat att de stöder Ossinovskis kandidatur, och jag gissar att han snart kommer att få uppbackning också från de mycket ryssbefolkade Lääne och Ida Virumaa.
Den sittande partiordföranden, Sven Mikser, säger i en kommentar, att han för egen del förstås också överväger, om han vill fortsätta att leda Socialdemokraterna. Men så lägger han ut hinder på Ossinovskis bana:
Ossinovski måste ju då välja att ta en av de ministerposter Socialdemokraterna har fått i förhandlingarna, till exempel hans egen som försvarsminister. Han säger det inte själv, men estniska läsare/väljare ställer sig förstås genast då frågan: En ryss som försvarsminister? Och väljer Ossinovski en av de andra (S)-ministrarnas portföljer, kan ju den som drabbas bli hans fiende…
Mikser påminner också om att det inte finns något regeringsalternativ för Socialdemokraterna, och det ligger det ju något i: Keskerakond, Centerpartiet, skulle ju kunna vara en regeringspartner för Socialdemokraterna, men tillsammans har de här partierna inte tillräckligt många mandat.
Ossinovskis svar blir att det viktigaste för partiet är att ge det tillbaka tron på sig själv. Han utesluter inte att Socialdemokraterna fortsatt ingår i en koalitionsregering men att det i så fall måste finnas utrymme för partiet att visa sin egen politiska profil.
I estniska media finns spekulationer om ytterligare en utgång av en regeringskris, förorsakade av Socialdemokraternas eventuella utträde ur regeringen: Reformpartiet skulle kunna tänkas bilda koalition med det lätt vänsterpopulistiska Centerpartiet, Keskerakond.
2 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Enn, vad är din uppfattning om integreringen i Estland av den ”ryska” befolkningsgruppen. Sker det någon förbättring? Eller fortsätter parallellsamhällena? Det har ju talats väldigt mycket om behovet av ryskspråkiga TV-kanaler (icke-Putin) i de baltiska staterna men ingenting verkar ske?
Comment by Thomas Åkerblad — 2015 05 15 22:47 #
Till Thomas Åkerblad: De tre baltiska staterna är, i motsats till vad många här tror, inte riktigt lika varann i det här avseendet. Litauen har en mycket liten rysk minoritet och beviljade tidigt den medborgerskap i det självständiga Litauen. De största motsättningarna finns i Lettland med dess mycket stora, efter andra världskriget inflyttade ryska minoritet. I Estland la sig de manifesta motsättningarna ganska snart efter den återvunna självständigheten och en allt större del av den liksom i Lettland inflyttade ryska minoriteten har beviljats medborgarskap. I Estland har konfrontationer sedan förekommit bara sporadiskt, till exempel på grund av förflyttningen av krigsmonument.
Allt fler ryssar i Estland behärskar, en del av dem bra, andra hjälpligt, estniska. Vad som motverkar språklig och annan integration är att de efter kriget inflyttade ryssarna till så stor del bor i sammanhängande, ryssbefolkade områden, där man alltså talar ryska, umgås med ryssar och så vidare. Det handlar om två skilda områden, dels området från Narva och en bit västerut, dels ett par av Tallinns betongförorter. Just det här löser ju heller inte någon ryskspråkig TV-kanal.
I början efter Baltikums frigörelse bildade ryssarna i Estland och Lettland egna politiska partier, som på grund av medborgarskapshindret inte kunde bli särskilt stora men som hade platser i respektive parlament. Därefter har utvecklingen tagit två skilda banor.
I Lettland finns ett mycket stort parti, det socialdemokratiska – dess EU-parlamentariker är i EU-parlamentet anslutna till S-gruppen – och till stor del ryssdominerade Harmoni-partiet, som är mycket stort i parlamentsvalen men som av övriga partier hålls utanför regeringen.
I Estland har den gamle folkfrontledaren Edgar Savisaars centerparti kommit att bli också ryssarnas, de flesta ryssars, parti. Centern har i detta stycke dock fått en konkurrent i Socialdemokraterna, som alltså till och med tog in en ung ryss, Jevgeni Ossinovski – han talar perfekt estniska – som utbildningsminister. Ossinovski anför nu dem som inte gillar den regeringskoalition som kom till efter valet och utmanar, med stöd också av några purestniska partidistrikt den sittande partiordföranden.
Comment by Enn Kokk — 2015 05 16 7:25 #