Lysande om fredsslutet 1945

6 maj 2015 14:09 | Media, Politik | 6 kommentarer

Jag läser dagligen fyra, ibland fem, svenska tidningar och dessutom, på nätet, ett dussintal tidningar, utgivna i grannländerna. Det går om man läser selektivt: en van och samhällsorienterad läsare ser snabbt vad man kan undvara.

I dag finns det i Dagens Nyheter en sex sidor (tre hela tidningsuppslag) lång artikel, skriven av Ingrid Carlberg, ”Sveriges spel om freden”. Missa inte den – den är en mycket välskriven och väldokumenterad artikel om Sveriges roll inför krigsslutet och också om hur stockholmarna den 7 maj 1945 firade freden.

Det senare har ju tidigare skildrats av ganska många, men Ingrid Carlberg har kompletterat fredsjublet på Kungsgatan i Stockholm med några personliga vittnesbörd, från den vid tillfället mycket unge Per Wästberg, ur Astrid Lindgrens postumt just utgivna ”Krigsdagböcker 1939-1945”, genom intervjuer med två då drygt tjugoåriga väninnor, alldeles vanliga stockholmskor, och så den i dag 98-årige exdiplomaten Axel Lewenhaupt.

Lewenhaupt fick för sjuttio år sedan i uppdrag att arrangera ett möte mellan Heinrich Himmler och Folke Bernadotte, och Carlbergs artikel innehåller en mängd data bland annat om de tyska försöken att med Sverige som mellanhand försöka intressera de västallierade för en separatfred, som alltså inte skulle omfatta Sovjetunionen. Det här – och en hel del annat som också är intressant – finns att läsa i den här artikeln.

Men min ambition här är inte att ge er en resumé utan att få er att läsa själva.

6 kommentarer

  1. Instämmer till fullo. Hoppas många läser. Äntligen litet kvalitetsjournalistik.

    Comment by Bengt O. — 2015 05 06 20:10 #

  2. Till Bengt O Karlsson: Har lagt dina båda bloggar i min bloggroll. Borde ha gjort det för länge sen.

    Comment by Enn Kokk — 2015 05 06 21:01 #

  3. Man tackar. Hoppas att min pro-EU inställning inte kommer att avskräcka dig…

    Comment by Bengt O. — 2015 05 06 23:35 #

  4. Till Bengt O Karlsson: Själv har jag inte ändrat min EU-skeptiska inställning, men valet av bloggar jag har länkar till styrs inte av åsiktsgemenskap.

    Comment by Enn Kokk — 2015 05 07 9:02 #

  5. Hej, ja det var väldigt bra artiklar. En undring bara kring din rubrik. Är ordet ”fredsslut” det rätta? Är inte ”krigsslut” mera adekvat?

    Comment by Gunnar Westman — 2015 05 07 9:17 #

  6. Till Gunnar Westman: Eftersom artikeln handlar om försöken att sluta fred, valde jag ordet ”fredsslut” som synonym för detta.

    Comment by Enn Kokk — 2015 05 07 11:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^