Åt Häcklefjäll med Ísland?
11 november 2014 22:31 | Politik | Kommentering avstängdIslänningarna, fortfarande drabbade av den kris landets finansvalpar och en tidigare borgerlig regering försatte öriket i, visar sitt missnöje genom att förkasta regering efter regering och vända ryggen till de, som de finner, inkompetenta politiska partierna.
Den ansvariga borgerliga regeringen ersattes av en rödgrön, men när den inte snabbt nog fick landets ekonomi på fötter igen, ersattes den i maj 2013 av en borgerlig regering, ledd av Sigmundur Davið Gunnlaugsson från Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som med 26,4 procent hade blivit Íslands näst största parti.
Dess koalitionspartner blev det förr dominerande högerpartiet, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), med 26,7 procent på nytt Íslands största parti, vars ordförande Bjarni Benediktsson fick posten som finansminister.
Nu är islänningarna allt mer missnöjda också med den här regeringen. För kort tid sen demonstrerade 2.500 människor mot den.
Missnöjet riktas just nu mot Sjálfstæðisflokkurinn. I en gallup i september fick partiet 25,2 procent och i nästa mätning 26,1 procent, men nu stöds partiet bara av 23,6 procent.
Framsóknarflokkurnn klarar sig bättre jämfört med föregående mätning, då det fick 10,1 procent. Men dagens 12,3 procent är uselt jämfört med de 26,4 procent partiet fick i valet 2013.
Socialdemokraterna, Samfylkingin (Samlingsfronten eller Enhetsfronten), efter det misslyckade förra valet (rekordlåga 12,8 procent) med Árni Páll Árnason som ny partiledare, har rott upp sig en smula: 14,1 procent i förra mätningen och 16,1 procent i den nu aktuella.
Men nykomlingen, populistiska Björt framtið (Ljus framtid), som i valet 2013 fick 8,2 procent, var förra gången uppe i hela 20 procent och stöds nu av 18,6 procent.
I valet 2013 var också socialdemokraternas regeringspartner, rödgröna Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterrörelsen – grön lista) större med 10,8 procent. Med 10,7 procent i förra mätningen och 10 i den nu aktuella håller partiet i stort sett ställningarna, men det är alltså också det mindre än det populistiska partiet.
Ytterligare ett parti, Piratar (Piratpartiet), gjorde med 5,1 procent 2013 entré i det isländska Alltinget. Också det har stärkt sin ställning: 12,2 procent i förra mätningen och 11,3 procent i den senaste.
Grønland: socialdemokratiska Siumut möter väljarna under ny partiledare
11 november 2014 20:33 | Politik | Kommentering avstängdLedaren för socialdemokratiska Siumut, till lika regeringschefen i Grønland Aleqa Hammaond tvingades tidigare i höstas nesligen att avgå efter att ha använt över 100.000 danska kronor ur statskassan för privat bruk.
Regeringskoalitionen sprack och Siumut utlyste nyval, som kommer att äga rum den 28 november.
Till ny ordförande i Siumut valdes Kim Kielsen, som efter Hammonds fall har lett den grønländska regeringen – Grønland, som fortfarande har band till Danmark, har sedan 1979 haft det som på danska kallas ”hjemmestyre” och sen 2009 självstyre i de flesta viktiga frågor.
Kielsen, som på 1990-talet och en bit in på 2000-talet arbetade som polis, har bland annat ansvarat för miljö och natur i den grønländska regeringen.
Återstår nu att se om han lyckas återställa förtroendet för Grønlands traditionellt största parti.
Kulturpolitik går inte ut på att likvidera kulturinstitutioner
11 november 2014 15:47 | Politik | 8 kommentarerMan får kanske ha visst överseende med att pinfärska fackstatsråd som nu kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och utbildnings- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (s) mal på tomgång eller inte verkar insatta i frågor som hör till deras respektive fögderi.
Men en del uppenbart feltänkta förslag på kulturområdet gör mig orolig.
Ett sådant är förslaget om nedläggning av TNC, Terminologicentrum, ett förslag som har fått Svenska Akademien, verkligen inte något propagandaorgan i borgerlighetens antivänstertjänst, att kollektivt protestera.
Svenska Akademien benämner vidare förslaget att dra in stödet till svenskundervisning i utlandet för ett dråpslag.
Akademien protesterar också mot att regeringen föreslår en drastisk minskning av stödet till de svenska medelhavsinstituten, som finns i Rom, Istanbul och Aten, viktiga länkar till den klassiska medelhavskultuen.
I den senare frågan pågår på nätet en namninsamling mot beslutet.
På kulturområdet i vid mening får den nya regeringen skärpa sig. Den har allmänt en sits som är svår nog utan att man behöver förstärka detta genom att också få hela kultursektorn mot sig.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^