Det är tidningskris. Gör något, och det snabbt!

6 november 2014 16:49 | Media, Politik | 9 kommentarer

I mitt gamla fackorgan Journalisten – jag har fortfarande pensionärsmedlemskap i Journalistförbundet – läser jag om hur den yrkesgrupp jag en gång tillhörde trängs tillbaka.

Bonnier-gruppen gör en stor del av de allra största nedskärningarna. Expressen, under Carl-Adam Nycops tid en banbrytare för svensk bildjournalistik, sparkar alla sina fotografer. Nyss har samma koncern till stor del integrerat – vilket betyder att tjänster och unikt material tas bort – nyförvärvet Helsingborgs Dagblad med Sydsvenskan. TV 4 har lagt ner sina lokalnyheter.

Men det är naturligtvis inte bara Bonnier-koncernen som skär ner. Några notisrubriker i Journalisten nummer 13 2014: ”Mittmedia ska spara 80 miljoner.” ”Fotografer sägs upp på GP.” ”NWT bantar tolv tjänster.”

Över hela landet har den lokala och regionala mångfalden ersatts av större tidningskonglomerat – flertalet gamla A-presstidningar är numera delar av borgerliga tidningskoncerner, och tidningarna pressar sina kostnader genom att samproducera en del av materialet.

Antalet lokalredaktioner, de som bevakar vad som händer i landets olika delar, har drastiskt skurits ner.

Och läs det här, som är inledningen till ledaren i senaste Journalisten:

”30 miljoner sidvisningar om dagen, tre miljoner dagliga unika besökare. Aftonbladets digitala framgångar är enorma. Ändå får tidningen fortfarande bara 30 procent av sina intäkter från den verksamheten, enligt senaste kvartalsrapporte, 70 procent av intäkterna kommer från papperstidningen, som i dag köps av cirka 150.000 personer.”

För egen del tycke jag att en värld där människor slutar läsa tidningar i tryck på papper är helt absurd.

Men gör de det, bör de åtminstone få betala ett rimligt pris för det. Så att media har råd att anställa yrkeskunniga journalister och fotografer och kan bevaka alla delar av vårt land, så väl geografiskt som socialt.

Den nya regeringen bör göra allt för att rädda återstående media och det som fortfarande finns kvar av politisk mångfald, gärna också öka tidningsstödet så att vi åter får fler riktiga tidningar, inte sådana som egentligen främst är kommersiella annonsblad.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^