En sydafrikansk bilderbok

24 november 2014 12:52 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Fiona Moodie heter en sydafrikansk barnboksförfattare – hon illusterar också sina böcker själv, och i just bildskapandet finns hennes riktigt stora genialitet. Hon är vit sydafrikan, utbildad i Europa, men hennes böcker finns utgivna på en hel rad av de språk som talas i Södra Afrika.

Originalutgivningen på svenska av hennes ”Nokos överraskningskalas”, 2007 på Förlaget Hjulet, gick mig förbi, men desto gladare blir jag nu när jag får den i ett abonnemangspaket från En bok för alla, som återutger den 2014. Originalet, ”Noko’s Surprise Party”, kom ut 2007, och översättningen till svenska har gjorts av Ulla Forsén.

Den här boken innehåller mycket som låter ovanligt i svenska barns och deras läsande föräldrars öron. Här förekommer ett par vänner, jordsvinet Takadu och piggsvinet Noko, och så den glupska och otrevliga Hyena. Andra ovanliga djur man får möta i den här historien är fru Vårtsvin, Öronhund, Myrkott, Markatta och Pärlhöna.

Samtidigt är de landskap och miljöer de vistas i återgivna på bilder som både lockar och är oemotståndligt vackra.

Och själva historien är enkel och tydlig: Jordsvinet Takadu ordnar överraskningskalas för sin vän piggsvinet Noko och plitar ihop inbjudningskort till deras fem gemensamma vänner. Han lovar bjuda på fikon.

Elaka och glupska Hyena blir förstås sur över att inte bli inbjuden och hämnas, för att göra en lång historia kort, genom att äta upp alla fikonen utom ett, när Takidu tar en vilopaus och lämnar korgen han har plockat full av fikon obevakad.

Så på Nokos födelsedag uppvaktar Takidu med en sång i stället.

Men kalas blir det ändå. När de fem andra inbjudna vännerna kommer, med presenter och allt, beslutar de sig för att göra en fikonpicknick, tillsammans gå till fikonen.

Och vid stora fikonträdet blir det nu ett jätteroligt kalas i vilket också Bushbaby och gamle Sköldpadda, som Takidu hade hjälpt under sin fikonplockarfärd, deltar.

Ensam och utanför är bara skurken, Hyena. Men Noko vill att alla ska vara glada på hans födelsedagskalas, så han inbjuder också Hyena att vara med.

Hyena svarar med att bli en i gänget och roar de andra med några jongleringstrick med fikon.

Vilket fantastiskt fikonkalas! Och vilken vacker och hjärtevarm barnbok.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^