Åt Häcklefjäll med Ísland?

11 november 2014 22:31 | Politik | Kommentering avstängd

Islänningarna, fortfarande drabbade av den kris landets finansvalpar och en tidigare borgerlig regering försatte öriket i, visar sitt missnöje genom att förkasta regering efter regering och vända ryggen till de, som de finner, inkompetenta politiska partierna.

Den ansvariga borgerliga regeringen ersattes av en rödgrön, men när den inte snabbt nog fick landets ekonomi på fötter igen, ersattes den i maj 2013 av en borgerlig regering, ledd av Sigmundur Davið Gunnlaugsson från Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som med 26,4 procent hade blivit Íslands näst största parti.

Dess koalitionspartner blev det förr dominerande högerpartiet, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), med 26,7 procent på nytt Íslands största parti, vars ordförande Bjarni Benediktsson fick posten som finansminister.

Nu är islänningarna allt mer missnöjda också med den här regeringen. För kort tid sen demonstrerade 2.500 människor mot den.

Missnöjet riktas just nu mot Sjálfstæðisflokkurinn. I en gallup i september fick partiet 25,2 procent och i nästa mätning 26,1 procent, men nu stöds partiet bara av 23,6 procent.

Framsóknarflokkurnn klarar sig bättre jämfört med föregående mätning, då det fick 10,1 procent. Men dagens 12,3 procent är uselt jämfört med de 26,4 procent partiet fick i valet 2013.

Socialdemokraterna, Samfylkingin (Samlingsfronten eller Enhetsfronten), efter det misslyckade förra valet (rekordlåga 12,8 procent) med Árni Páll Árnason som ny partiledare, har rott upp sig en smula: 14,1 procent i förra mätningen och 16,1 procent i den nu aktuella.

Men nykomlingen, populistiska Björt framtið (Ljus framtid), som i valet 2013 fick 8,2 procent, var förra gången uppe i hela 20 procent och stöds nu av 18,6 procent.

I valet 2013 var också socialdemokraternas regeringspartner, rödgröna Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterrörelsen – grön lista) större med 10,8 procent. Med 10,7 procent i förra mätningen och 10 i den nu aktuella håller partiet i stort sett ställningarna, men det är alltså också det mindre än det populistiska partiet.

Ytterligare ett parti, Piratar (Piratpartiet), gjorde med 5,1 procent 2013 entré i det isländska Alltinget. Också det har stärkt sin ställning: 12,2 procent i förra mätningen och 11,3 procent i den senaste.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^