En lite vidare familjegemenskap

5 november 2014 21:04 | Mat & dryck, Ur dagboken | 6 kommentarer

Omständigheterna har gjort att jag och Birgitta på äldre dar åter lever i en lite vidare familjegemenskap. När jag och min hustru blev allt mer skraltiga, erbjöd sig vår dotter Kerstin att ta hand om oss: sköta veckostädningen och laga middag även åt oss de vardagar då också hennes båda barn bodde här hos oss. Eftersom Kerstin själv numera är bagare och därför har mycket tidiga morgnar, hjälper morfar och mormor i gengäld till med att väcka hennes barn, Viggo och Klara, med att komma upp och komma i väg till skolan. Numera är vi sålunda en tregenerationsfamilj.

Och vi är verkligen en större gemenskap. I går kom Kerstin hem med en ny stekpanna, eftersom hon var hjärtligt less på den gamla och repade teflonpanna vi har i vårt kök. I dag, när Kerstin hade varit ute på stan med barnen för att köpa nya höstskodon åt dem, visade Klara stolt upp sina nya dojor för morfar, sen även mormor när hon hade kommit hem från en klassträff i Stockholm. När Annas Ella förra veckan var hos morfar Bengt och hans fru Inger på höstlov, var först jag och Birgitta, sen Kerstin och hennes barn bjudna hem till dem på middag. Och i lördags ordnade Kerstin middag för den här storfamiljen här hos oss: bjöd på mycket välsmakande minipizzor, som hon själv hade bakat.

Kerstin gör också heder åt sitt efternamn, detsamma som mitt. Här om dan bjöd hon på en fullkomligt ljuvligt god vardagsmiddag, hemlagad till alla sina delar: potatismos, köttbullar, gräddsås, inlagd gurka, rårörda lingon – själv valde jag, eftersom jag är diabetiker, i det senare fallet Önos’ konstsötade lingonsylt.

Jag känner mig också allmänt i mycket bättre form igen. Operationsärret efter installationen på Akademiska av den nya pacemakern håller på att läka, och plötsligt klarar jag att gå ärenden ute på stan utan att ständigt behöva stanna och vila.

I dag var jag med min tantvagn på Coop nere vid Uppsala C och handlade. Tyvärr lossnade ena hjulet, nu för andra gången, dock dess bättre först här hemma i hallen.

Men jag får väl köpa mig en ny tantvagn.

Ytterligare en dansk undersökning bekräftar storleksordningen i toppen

5 november 2014 11:22 | Politik | Kommentering avstängd

Berlingske Barometer har nu presenterat ytterligare en opinionsundersökning, från Greens, i tiden gjord aningen före den jag senast redovisade. Ordningen i toppen är dock densamma.

Störst även i den här undersökningen är det högerborgerliga Venstre med 23,7 procent (24,8 procent i det genomsnitt som presenteras i Berlingske Barometer). Även här är det en bit kvar till valresultatet 2011, 26,7 procent.

Tvåa, med 20,5 procent (21,9 procent i Barometern), ligger Socialdemokratiet, som i folketingsvalet 2011 fick 24,8 procent.

Och trea är den högerpopulistiska uppstickaren Dansk Folkeparti med 18,9 procent (18,7 procent i Barometern), som 2011 bara fick 12,3 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, får enligt den här mätningen stöd av 7,2 procent (7,6 procent i Barometern), en bra bit under valresultatet 2011, 9,5 procent.

Deras avhoppade regeringskollega Socialistisk Folkeparti är jämfört med sitt valresultat 2011, 9,2 procent, fortsatt svagare. SF stöds av 6,5 procent (mot 6,9 procent i Barometern).

Yttervänsterkoalitionen, den rödgröna och feministiska Enhedslisten är fortsatt större med 11,7 procent (9,7 procent i Barometern). I valet 2011 fick det här partiet 6,7 procent.

Konservative Folkeparti ligger med 4,6 procent hos Greens och 4,8 procent i Barometern under sitt valresultat 2011, 4,9 procent. Partiets position lär inte förbättras av att ett av dess tyngsta namn, Lena Espersen, nu meddelar, att hon tänker lämna politiken.

Och Liberal Alliance får hos Greens visserligen 5,9 procent men ligger i Barometern kvar på sitt valresultat 2011, 5,0 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^