Norge: Høyre kraftigt tillbaka

6 mars 2014 11:14 | Politik | Kommentering avstängd

Enligt en ny norsk opinionsundersökning, gjord av Nordsat för Vårt Land, går det ledande regeringspartiet Høyre kraftigt tillbaka: – 3,3 procentenheter ger 27 procent. Därmed ligger partiet åter på valresultatet, 26,8 procent.

Regeringspartnern, det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, går däremot framåt (+ 2,2 procentenheter) och stöds nu av 13,9 procent. Partiet fick dock 16,3 procent i valet.

Ökar med 2,2 procentenheter gör också Arbeiderpartiet, som därmed är uppe i 34,3 procent, att jämföra med 30,8 procent i förra höstens stortingsval. Också enligt den här undersökningen är AP Norges överlägset största parti.

Fortsatt illa går det däremot för APs forna regeringspartner Sosialistisk Venstre, som minskar med 0,2 procentenheter och landar på 3,7 procent, alltså under spärrgränsen. SF fick 4,1 procent i valet.

Senterpartiet, som också ingick i den förra regeringen, har det också kämpigt – partiet är som bekant mitt inne i en ledarkris. I den här mätningen minskar SP med 0,8 procentenheter till 5,0 procent, att jämföra med 5,5 procent i valet.

Men inte heller de två mittenpartier, som är den blå-blå regeringens samarbetspartners i Stortinget, går framåt.

Kristelig Folkeparti minskar med 0,5 procentenheter och stöds nu av 4,6 procent (5,6 procent i valet).

Och liberala Venstre minskar med 0,9 procentenheter till 4,2 procent (5,2 procent i valet).

Det utanför blockpolitiken stående Miljøpartiet De Grønne minskar med 0,1 procentenheter till 3,9 (2,8 i valet), och ligger alltså under spärrgränsen.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,7 procentenheter till 2,1 procent (1,1 procent i valet).

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^