Norge: Høyre ner och Fremskrittspartiet upp

2 mars 2014 14:55 | Politik | 3 kommentarer

I en rad norska opinionsmätningar har tendensen varit, att Høyre har växt på regeringspartnern Fremskrittspartiets bekostnad. I Ipsos mätning för Dagbladet har det här dock förändrats: Høyre faller med 1,5 procentenheter till 26,5 procent, medan Fremskrittspartiet ökar med 0,8 procentenheter till 15 procent.

Den blå-blå regeringskoalitionens stödpartier i Stortinget ökar något, men detta innebär inga större förändringar för deras vidkommande: Kristelig Folkeparti ökar med 0,1 procentenheter till 5,3 procent, och liberala Venstre ökar med 0,7 procentenheter till 5,2 procent.

Senterpartiet, som före valet förra hösten var en del av den av Arbeiderpartiet ledda regeringen och som just nu är inne i en ledarkris, minskar i den här undersökningen med 0,2 procentenheter och får 4,7 procent.

Ännu sämre går det för Sosialistisk Venstreparti. SV minskar i och för sig också med 0,2 procentenheter, men dess resultat är fortsatt historiskt lågt, 3,3 procent.

Det lilla yttervänsterpartiet Rødt vinner samtidigt 0,2 procentenheter och får därmed stöd av 2 procent.

Arbeiderpartiet minskar också med 0,2 procentenheter men ligger med 34,4 procent ohotat kvar i positionen som Norges största parti.

Det utanför blockpolitiken stående Miljøpartiet De Grønne ökar med 0,6 procentenheter men kommer därmed ändå inte upp i mer än 3 procent.

3 kommentarer

 1. Som jämförelse – intressant artikel i Dagens Arena i morse om hur danska (s) ”gräver sin egen grav”.
  http://www.dagensarena.se/opinion/paolo-borioni-danska-s-graver-sin-egen-grav/

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 03 02 22:31 #

 2. Thomas Åkerblad: Också jag hade läst den. Dessutom har jag samlat ihop en del färska opinionsmätningsdata från Danmark som jag ska använda i ett inlägg om dansk opinion, som kommer snart.

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 02 23:21 #

 3. Det spekuleras ju rätt friskt i dansk press om att Helle vill försöka göra en ”exit Bryssel” som en hedervärd sorti ur ett förtvivlat läge. http://politiken.dk/debat/profiler/petermogensen/ECE2212661/t-fejltrin-mere-fra-thorning-og-corydon-kan-sende-s-under-15-procent/
  http://politiken.dk/debat/profiler/permichael/ECE2199725/thornings-regering-har-ingen-venner/

  Comment by Thomas Åkerblad — 2014 03 03 0:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^