And now I’m 76

19 juni 2013 12:43 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Prosa & lyrik, Resor, Serier, Trädgård, Ur dagboken | 19 kommentarer

When I’m Sixty-four

Text och musik: Paul McCartney, 1967

When I get older losing my hair,
Many years from now,
Will you still be sending me a valentine
Birthday greetings bottle of wine?

If I’d been out till quarter to three
Would you lock the door,
Will you still need me, will you still feed me,
When I’m sixty-four?

oo oo oo oo oo oo oo oooo
You’ll be older too, (ah ah ah ah ah)
And if you say the word,
I could stay with you.

I could be handy mending a fuse
When your lights have gone.
You can knit a sweater by the fireside
Sunday mornings go for a ride.

Doing the garden, digging the weeds,
Who could ask for more?
Will you still need me, will you still feed me,
When I’m sixty-four?

Every summer we can rent a cottage
In the Isle of Wight, if it’s not too dear
We shall scrimp and save
Grandchildren on your knee
Vera, Chuck, and Dave

Send me a postcard, drop me a line,
Stating point of view.
Indicate precisely what you mean to say
Yours sincerely, Wasting Away.

Give me your answer, fill in a form
Mine for evermore
Will you still need me, will you still feed me,
When I’m sixty-four?

Whoo!

* * *

Nja, för egen del är jag redan 76 – fyller år i dag. Tunnhårig är jag sen länge, har också andra och mer besvärande krämpor.

Men den här dagen började helt strålande.

Jag uppvaktades på sängen av Birgitta med paket och en bukett vita rosor. Den vita rosen, Rosa alba maxima, slår ut före midsommar här i Roslagen, enligt familjemyten just på min födelsedag.

På köksbordet stod dessutom en nyplockad bukett med pioner och akleja.

Jag fick många böcker – mängden förklaras av att Birgitta är medlem i en bokklubb och sparar sådant som hon vet intressar mig i halvårsposter, en till jul och en till min födelsedag. Den här gången fick jag tre böcker av Primo Levi i en volym, ”Är detta en människa?”, ”Fristen” och ”De förlorde och de räddade”, vidare ”Ensam i Berlin” av Hans Fallada, Jörn DonnersMammuten” samt Tommy Körbergs memoarer ”Sjung tills du stupar”, nedtecknade av Klas Ekman. Flera av de här böckerna är veritabla tegelstenar, så jag hoppas att mitt besök hos ögonläkaren i nästa vecka leder till önskat resultat.

Barnböcker – jag vill gärna ha såna i present också – är lättare att läsa. ”Barbros bästa” innehåller berättelser av Barbro Lindgren, en favorit. Här får man möta figurer som den vilda bebin, Max, Benny samt Loranga, Masarin och Dartanjang. Dessutom har jag fått andra delen av Sara Olaussons serieversion av ”Loranga”.

Jag har också fått några DVD-filmer. Det går än så länge ganska bra att se svenska filmer, som ju inte fordrar textning, och av sådana har jag fått två boxar. Bo Widerberg-boxen innehållerr hela sju filmer: ”Barnvagnen”, ”Kvarteret Korpen”, ”Elvira Madigan”, ”Ådalen 31”, ”Mannen på taket”, ”Mannen från Mallorca” och ”Ormens väg på hälleberget”. Jag har förstås sett flertalet av dem tidigare, också skrivit om några av dem, men jag kommer ändå att se och se om hela samlingen. Dessutom fick jag en Hasse & Tage-samling, Volym 3, som innehåller fem filmer: ”Den enfaldige mördaren”, ”P & B”, ”Falsk som vatten”, ”Jim och piraterna Blom” och ”Vargens tid”. Slutligen har jag också fått två filmer som tvingar mig att sitta närmare TVn: Woody AllensFörälskad i Rom” och 007-filmen ”Skyfall”.

Och det är faktiskt inte slut med det. Birgitta har lovat att när vi ganska snart på vår östersjökryssning besöker Helsingfors, ska vi gå in i en Marimekko-butik och förnya mitt bestånd av nu i många fall ganska slitna marimekkoskjortor.

Efter presentregnet på sängen bjöds jag av hustrun att komma med ut i köket, där det till morgonkaffet serverades egenhändigt komponerad smörgåstårta, för ovanlighetens skull rund eftersom brödet i den bestod av Fazers rallarhalvor. Supergott tillsammans med nybryggt kaffe, Coop Prima apelsinjuice och Verum hälsofil.

Ute skiner solen, och födelsedagen har bara börjat. Närmast ska jag, äntligen, läsa morgontidningarna, ja vid det här laget även kvällstidningarna.

19 kommentarer

 1. Grattis Enn! Hoppas det ordnar sig med synen .Läsning och musik är kryddor i tillvaron.
  Som många äldre har jag gråstarr,men avvaktar med
  operation.Din födelsedag verkar full av godsaker.
  Smörgåstårtan kanske jag provar. Än en gång grattis!

  Comment by Larserik Eriksson — 2013 06 19 14:13 #

 2. Till Larserik Eriksson: Tack, gamle vän!

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 19 14:33 #

 3. Grattis!

  Comment by Rustan Rydman — 2013 06 19 21:15 #

 4. Ett stort grattis!

  Comment by Dan. — 2013 06 19 21:35 #

 5. Hjärtliga gratulationer på födelsedagen från en trogen bloggläsare, som önskar att du ska få många sköna läsupplevelser även i fortsättningen. Det finns ju dock alternativ, så jag får kanske önska dig trevliga ”hörupplevelser” istället.

  Comment by Agneta — 2013 06 19 21:42 #

 6. Grattis till många fler somrar. Junibarn, vilken lycka. Jag kan verkligen rekommendera ljudböcker. Jag orkar själv inte läsa annat än ett fåtal böcker, men ljudböcker är ettors alternativ.

  Comment by Ann Kristin — 2013 06 19 22:16 #

 7. Jag skriver på telefonen, därav konstigheterna ;)

  Comment by Ann Kristin — 2013 06 19 22:17 #

 8. Tack, allihop! Vi har, efter en utsökt födelsedagsmiddag som hustrun bjöd på, sett en av de många filmer jag fick henne, Bo Widerbergs suveräna ”Mannen på taket”.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 19 22:40 #

 9. Ett senkommet grattis på födelsedagen från oss i Sollefteå. Vår vita ros, som kommer från er trädgård i Öregrund, har precis slagit ut med sina första blommor. Den har massor av knoppar och brukar blomma rikligt – men är ack så taggig.

  Comment by Kristina Strömberg — 2013 06 20 0:04 #

 10. Till Kristina Strömberg: Tack, och glad midsommar till dig och Olle! Våra vita rosor i trädgården här i Öregrund blomma ymnigt.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 20 10:58 #

 11. Ett sent grattis käre Enn. Jag har några år kvar till din ålder. Men glädjer mig åt dina fina och spänstiga kommentarer, trots dina problem med ögonen. Men vad säger du om det här? http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/06/garden-mot-ismerna.html

  Är det så att den här debatten är avklarad – efter Vitboken- jag menar inom partiet och LO? Jag nås på

  thunberg40@gmail.com

  Comment by anders thunberg — 2013 06 20 16:50 #

 12. Till Anders Thunberg: Jo, i stort sett tror jag att allt väsentligt har kommit fram. Märk att min ”Vitbok” ju inte heller i något väsentligt skiljer sig från den statliga Granskningskommissionens mycket mer omfattande genomgång. Det kan självfallet finnas enskilda detaljer som varken jag eller den statliga kommissionen har uppmärksammat, men jag tror inte att dessa rubbar bilden i stort.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 20 18:05 #

 13. Skal på nytt titta på Vitboken i sommar. Björnloka- blåser gör att jag måste mig hålla mig inne. En i dag bortgången gemensam vän från Oslo – erinrar jag mig – förklarade för mig att en ”central person” – också han i dag bortgången – vägrade att samarbeta med dig och lämna ut relevanta upplysningar. Därför, sa vännen i Oslo, kunde du inte ”knäcka IB-affären helt och fullt”. Här alltså en annan bild än den du ger…?

  Comment by anders thunberg — 2013 06 22 12:09 #

 14. Till Anders Thunberg: Den ende som vägrade låta sig intervjuas av mig var Ingemar Engman – men han förhördes ju av den statliga kommissionen utan att detta förändrade helhetsbilden.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 22 14:47 #

 15. Enn, bäste IB-granskare – kanske vägrade personen i fråga genom att vägra att tala sanning, och det var inte Engman jag tänkte på. Vi får ta saken i enrum senare. För övrigt har vi i dag 25/ 6 2013 enligt Aftonbladet ett nytt fall av åsiktsregistrering inom (v) och som uppenbarligen går fram till 1990-talet, långt efter IB:s avveckling. Det märkliga med det fallet är att SÄPO lämnar ut identiteten på en infiltratör. Det är mot alla regler i branschen, även dem som SÄPO själv deklarerat. Har skall man i fortsättningen kunna rekrytera infiltratörer i terroristkretsar>?

  Comment by anders thunberg — 2013 06 25 6:19 #

 16. Till Anders Thunberg: Jag hade ju, i motsats till den statliga granskningskommissionen, inga maktmedel att ta till – min granskning byggde på att jag hade fått partiets officiella uppdrag och att de jag valde att ta la med därför skulle vara öppenhjärtiga. Men naturligvis fanns det de som ändå konstrade. Ett exempel är den nu döde förre partikassören Nils Gösta Damberg, som jag fick höra om igen, när jag på andra vägar hade fått fram uppgifter om hans inblandning.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 25 7:49 #

 17. Anders Thunberg, apropå -ismer. Tidigare var SAP så stort, att man kunde hålla rågången.

  Idag handlar det inte i samma utsträckning om att stoppa, snarare rekrytera. Hur skulle Omar Mustafa och hans gren av islam-ismen ha hanterats under de före detta kristna socialdemokraternas, Broderskap, glansperiod?

  Comment by Hans G Eriksson — 2013 06 25 12:37 #

 18. Hans G Eriksson, Broderskapsrörelsen har jag ringa kännedom om. Minns dock en eldsjäl Evert Svensson, minns också att rörelsen propagerade mycket för att man skulle få mer gudstjänster och andaktsprogram i radion och att man var extrem i sin uppslutning bakom Israel och hyste ringa förståelse för arabiska ståndpunkter i Israel-Palestina-konflikten. Har nu sett att man på sistone har svängt hundraåttiograder i den sistnämnda frågan.Det skall organisation dock hedras för. Det är aldrig för sent att tänka om i moraliska, politiska frågor
  .

  Comment by anders thunberg — 2013 06 25 18:37 #

 19. Anders Thunberg, du vet betydligt mer om Broderskap än ditt inlägg låter ana.

  I min ungdom fanns lokalt en verklig eldsjäl och föredöme som ordförande för en Broderskapsgrupp.
  Han var inte urskillningslöst för eller emot i en partskonflikt. Det var kanske inte så partipolitiskt rationellt – men förtoendeingivande.

  Comment by Hans G Eriksson — 2013 06 25 19:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^