De gröna ökar i Oslo

19 juni 2013 19:06 | Politik | 4 kommentarer

Sentio har för Klassekampen gjort en opinionsmätning för Oslo, en mätning som har fått publicitet också i andra media.

Det mest anmärkningsvärda med den här undersökningen är att Miljøpartiet de Grønne, sen sin start i Norge närmast ett negligerbart parti, i den här mätningen i Oslo samlar 4 procent, vilket är + 3,4 procentenheter mer än i förra valet. Bekräftas det här i andra undersökningar är det närmast en sensationell ökning.

I gengäld har Rød Valgallianse, som har sett ut att kanske kunna ta ett mandat i Oslo, gått tillbaka till 3 procent (- 1).

För Arbeiderpartiet ser det illa ut i den norska huvudstaden. Jämfört med valet 2009 backar partiet med 9 procentenheter och får nu 26 procent.

Det kommande valets stora vinnare ser fortfarande Høyre ut att bli, så även i Oslo. I den här mätningen får partiet i Oslo hela 34,5 procent (+ 12,9).

Arbeiderpartiet hsr redan tidigre i landsgenomsnitt haft en svag ställning, och enligt den här undersökningen skulle partiet minska med ytterligare 9 procentenheter och landa på 26 procent.

Men också Sosialistisk Venstreparti har tappat 3,3 procentenhetrer sedan valet och ligger nu i Oslo på 6,9 procent.

Fremskittspartiet skulle tappa 4 procentenheter och hamna på 13,6 procent, och det är väl det här som gör att hoppet inte behöver vara helt ute för den sittande röd-gröna regeringen. FRPs framtoning är ganska aggressiv och krävande, och utan dess stöd i någon mening kan Høyre knappast bilda regering.

Alltså: Senterpartiet, i Oslo visserligen ett mycket litet parti (0,5 proent = – 0,5), är förvisso större på den norska landsbygden men ändå ett litet parti. De båda övriga mittenpartierna Venstre (8,7 procent = + 2,3) och Kristelig Folkeparti (2,2 procent = – 0,5) lutar mest åt att stödja en høyreregering, men de är heller inte helt främmande för att stödja en arbeiderpartiregering.

De gröna framhåller i sin nya styrkeposition (nåja) att man kanske borde bygga en regering på en grön dimension, men de och de borgerliga mittenpartierna plus det röd-gröna SV har ju sammanlagt en ganska svag position och kommer av allt döma också att ha det efter höstens stortingsval.

4 kommentarer

 1. I Danmark där socialdemokratin också sitter i regeringsställning ligger opinionssiffrorna för (s) runt 17-18 procent. Det är bara att konstatera att den allmänna trenden för europeisk socialdemokrati är neråt och utför.
  I tidigare s-planer (för ca 1 år sedan) räknade man ju med att få draghjälp av framgångsrika s-ledare från kontinenten under valåret 2014. Idag är det inte längre någon som vill spela det kortet. Hollande är mindre populär än sin konservative föregångare. Gucci-Helle dinglar ständigt över avgrunden. Peer Steinbrück är totalt omöjlig i sociala sammanhang. Tjänar storkovan på biinkomster och är hittills mest känd för att klaga över att kanslersposten är för dåligt betald. Hans utsikter inför höstens tyska val är mycket dåliga.
  Noterar att din bloggande s-kollega Johan Westerholm uttrycker det så här:
  ”…konstatera att valet 2014 kommer bli det sista valet vi presterar över 20 procent. Varför? Efter det valet så kommer de sista minnena av vad en folkrörelse egentligen är ha dött ut och vi kommer då gå samma öde till mötes som det andra folkrörelsepartiet, centern.”
  http://mitt-i-steget.blogspot.com/2013/06/folkrorelsen-ar-dod.html#ixzz2Wfzd0awy

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 06 20 11:46 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Jag bevakar ju, som du väl har sett, politiken i mitt gamla arbetsfält, Norden och Baltikum, som jag har en del egen kännedom om. Och jag tror inte att du har haft anledning att anmärka på min rapportering för att den skulle ha varit enögd eller tillrättalagd.

  Själv tror jag inte att socialdemokratins tid är föbi men att socialdemokratiska partier, som inte lever upp till de egna väljarnas förväntningar, bestraffas av de senare. Här döljer sig också en social eller om man så vill klassmässig faktor. Många S-partiers ledae och ledande skikt hör inte hemma i, kommer ofta inte ens ursprungligen från, de samhällskikt som det har varit socialdemokratins historiska uppift att företräda.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 20 13:52 #

 3. Har inte beskyllt dig för partisk rapportering – åtminstone inte mer än förväntat :) I jämförelse med till exempel Bengt Silfverstrands orkaner är du enbart en laber bris! Att du gör ett urval sett från din egen värdegrund har jag självklart inget att invända mot.
  Är själv intresserad av nordisk politik och upplever tyvärr att intresset i Sverige är öronbedövande tyst. – Du får ju t ex nästan inga kommentarer på dina nordiska inlägg.
  Vi vet mer om USA-valen än vad som händer i våra grannländer. Att be någon nämna nordiska partiledare brukar vara totalt lönlöst.
  Norge, Finland, Danmark har jag god koll på medan däremot Baltikum är svårare pga språken så därför uppskattar jag din info om den estniska politiken.
  Din kommentar om att ledarna fjärmar sig från sina väljare är ju korrekt. Hollandes skatteminister som hade konton i Schweiz för att undvika skatt är ju inte direkt någon höjdare!

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 06 20 14:33 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Alla har vi naturligtvis egna värderingar – men de får ju, säger mig min gamla journalsitmoral, inte leda till förvanskningar av verkligheten.

  Estniska media kollar jag dagligen; jag kan estniska. Värre är det att få korrekt information om vad som sker i Lettland och Litauen. Förr, när jag var Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare, reste jag där ganska mycket och hade också kontaktpersoner. Om de baltiska ländena innehålle svenska media näsan ingenting, och rapporteringen om de nordiska länderna är inte våldsamt mycke bättre. Men norska och danska och, hjälpligt, finska media klarar jag att läsa på nätet, så också alltså estniska.

  Fokus i svenska media har gradvis flyttats från våra närområden till EU – det tror jag inte att man, som jag själv, behöver vara EU-kritiker för att konstatera.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 20 15:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^