En smula uppåt för danska (S) – men partiet ligger fortfarande kvar på en historiskt rekordlåg nivå

10 juni 2013 22:06 | Politik | 3 kommentarer

Den av Helle Thorning-Schmidt (s) ledda vänster-mitten-regeringen i Danmark har nu under lång tid befunnit sig i ett näst intill hopplöst opinionsmässigt underläge; Socialdemokratiet har inte haft så låga siffror sedan partiets bildandeperiod.

I förra valet, 2011, fick Socialdemokratiet 24,8 procent, inte heller det i historiskt perspektiv något lysande resultat, men det var ändå vida bättre än i Gallups majmätning, då partiet fick 18,6 procent. I junimätningen, redovisad i Berlingske Tidende, får Socialdemokratiet 20,6 procent (= + 2,0).

Samma utveckling hade Socialistisk Folkeparti, som i valet fick 9,2 procent. Också SF blev impopulärt i koalition med S: fick i förra mätningen bara 4,8 procent. Nu ökar SF med 0,4 och får 5,2.

I regeringen sitter också det socialliberala Radikale Venstre, som i förra valet fick 9,5 procent. Även RV har drabbats av regeringens impopularitet och fick i förra mätningen 8,4 procent. Nu får partiet 8,8 procent (+ 0,4).

Som ett ofta ganska oppositionellt stödparti i Folketinget har den här regeringen haft det rödgröna, i vissa avseenden vänstersocialistiska Enhedslisten. Detta parti fick i förra valet 6,7 procent, men när vänster-mittenregeringen blev impopulär, fick partiet stöd av 12,9 procent (majmätningen). Den här månaden går partiet visserligen ned med 1,9 procentenheter, men det ligger fortfarande kvar på rekordhöga 11 procent.

Det ledande oppositionspartiet är det liberala Venstre, som i valet fick 26,7 procent. Det fick i förra mätningen 29,7 procent och får nu i stort sett samma resultat (- 0,1), 29,6 procent.

De konservative fick i förra valet rekordlåga 4,9 procent, och de har inte lyckats väsentligt mycket bättre sen dess: 5,3 procent i maj och 5,4 procent i juni (+ 0,1 procentenheter).

Det relativt nya partiet Liberal Alliance , som i valet fick 5,0 procent, har i stort sett behållit sin andel av väljarna: 4,7 procent både i maj och i juni.

Däremot ska det mycket till för att ett av de äldre dansak partierna, Kristdemokraterne, ska komma igen. Partiet fick i valet 0,8 procent, och i de här båda mätningarna fick det 0,5 respektive 0,7 procent.

Kvar att redovidsa är då missnöjespartiet Dansk Folkeparti, i huvudsak ett borgerligt parti, men även socialdemokraterna flirtar då och då med det, både när det gäller dess syn på invandring och i vissa sociala frågor. I valet fick det här partiet 17,3 pocent. I majmätningen låg det med 17,0 procent kvar på den nivån. I junimätningen backade det med 1,2 procentenheter till 15,8 – men vi får se om det verkligen är en bestående nedgång.

3 kommentarer

 1. En liten rättelse igen, Dansk Folkeparti fick inte 17,5%, men väl 12,3% i valet.
  Tack för hjälpen med Melodikrysset och intressant läsning i övrigt.

  Comment by Urban Holm — 2013 06 11 1:55 #

 2. Till Urban Holm: Tack för påpekandet – jag har korrigerat.

  Och en förklaring. Jag har tilltagande synproblem – förmodligen blir jag snart gråstarropererad på vänster öga, som är det jag hittills har fått förlita mig på.

  Den tabell jag tryckte ut ur BT var näst intill oläslig, så jag fick använda åtskillig möda med många korrigeringar för att åstadkomma den här texten. Och ändå blev det alltså en smula fel på den här punkten.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 11 8:00 #

 3. Noterar att Socialdemokraterna i Danmark har ungefär samma stöd som Socialdemokraterna i Stockholmsområdet.

  Jag tror att det generella problemet för socialdemokratin är att man inte har lyckats med att presentera någon trovärdig och inspirerande politik för 2000-talet. Ej heller någon slagkraftig opposition mot nyliberalismen.

  Måhända vinner S (+MP+V) valet 2014 (i Sverige) men det gör man i så fall på ingen politik alls, d v s att sitta stilla i båten. Knappast något att jubla över!

  Comment by Jan — 2013 06 11 12:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^