Sommar i P1 med Rakel Chukri

23 juli 2012 15:19 | Media, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 10 kommentarer

Rakel Chukri, nu kulturredaktör på Sydsvenskan i Malmö, har bland mycket annat varit ordförande för Liberala ungdomsförbundet i Jönköpings län. Hon är syrian men uppvuxen i Smålands Jerusalem.

Invandrartjejer med rötter i den region hon kommer ifrån lever ofta i kulturer med olika normer och villkor för kvinnor respektive män, vilket ibland leder till förfärliga konsekvenser – det räcker med att nämna fall som Fadime och Pela. Men somliga av de här tjejerna lyckas också utan våldsamma konvulsioner, vilket Rakel Chukri är ett exempel på, frigöra sig och leva i enlighet med de regler som gäller i vårt förhållandevis jämställda samhälle.

I sitt Sommar-program berättade Rakel Chukri öppenhjärtigt och inte utan humor om hur hon steg för steg erövrade en ny frihet och om hur detta i sin tur också påverkade föräldrarna. Hennes grundtes var att den invandrargrupp hon och hennes familj tillhör ändå till slut obönhörligt kommer att påverkas av livsmönstren i sitt nya samhälle. Intressant var hennes berättelse om resan tillsammans med modern till den lilla stad i Turkiet föräldrarna kom ifrån, där en kvarboende syriansk yngling konstaterade, att gästerna från Sverige numera nog bara kunde ses som syrianer till 25 procent.

När det gällde Rakel Chukris musikval, känner jag mig mer hemma med Merle Haggard än med Madonna; P J Harvey har jag fått ögonen på via en egen dotter. Jag skulle också gärna ha lyssnat på lite mer musik från den region hennes familj kommer ifrån. Men på den senare punkten får jag väl acceptera att Rakel Chukri har fått sin musiksmak präglad av det samhälle hon lever i.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^