Sommar i P1 med Marika Carlsson

25 juli 2012 15:14 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 1 kommentar

Marika Carlsson är komiker – själv har jag sett henne i Parlamentet. Sitt Sommar-program i dag ägnade hon dock åt allvarliga ting: sådant som hur det är att få ständiga frågor om sitt ursprung – den här damen är nämligen trots sitt namn påtagligt mörkhyad – och hennes första resa tillbaka till det land, Etiopien, varifrån hon vid två års ålder adopterades av svenska pingstvänner, som själva inte kunde få barn.

Den där resan, också ägnad åt att försöka spåra föräldrar och/eller släktingar, ställde henne inför en rad både nya och oväntade upplevelser, till exempel att etiopisk restaurangpersonal talade indirekt med henne via hennes vita svenska reskompis – hon talar och förstår inte etiopiska, och det hjälpte inte att hon, precis som väninnan, talade engelska. I sitt program talade hon också om både strapatser och kulturkrockar – väl i Etiopien var hon sin hudfärg till trots ohjälpligt en gästande främling.

Musiken, ganska gladlynt, pendlade mellan det som konstituerar hennes dubbla identitet: Sverige (Ola Salo, Joakim BergsSverige)” och Etiopien. Och så spelade hon förstås Daniel Lemma, liksom hon själv född i Etiopien.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^