Vispop, en guldgruva för melodikrysslösare

4 mars 2009 21:04 | Musik | Kommentering avstängd

Under årens lopp har jag skaffat ett antal text- och notböcker (även med ackord) med titeln ”Vispop”. På bokrean fick jag tag på nummer 13 i serien (redaktör Ingemar Hahne, Notfabriken, 2004).

Som man kan ana innehåller den här serien en hel del material från Svensktoppen samt melodifestivalerna, nummer 13 till exempel ”Byns enda blondin” av Niklas Strömstedt, ”Börja om från början”, ”Diggi Loo, Diggi Ley”, Carola-hiten ”Fångad av en stormvind”, ”Håll mitt hjärta” med text av Björn Skifs, ”Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)” av Per Gessle, ”Ängeln i rummet” av Eva Dahlgren plus mycket annat som är oundgängligt åtminstone för oss som löser Melodikrysset.

Men innehållet är mycket mer varierat än så. I den volym jag just har skaffat finns så blandad kost som Astrid Lindgrens och Georg RiedelsFattig bonddräng”, Evert TaubesEldarevalsen”, ”Flickan i Peru”, ”Här Rosemarie, syns blåa Nämndöfjärden” och ”Sommarnatt (Kom i min famn)”, Mikael WiehesKeops pyramid” och ”Ska nya röster sjunga”, Lasse TennandersNu blåser vi ut ljusen”, Olle AdolphsonsNu är det gott att leva”, Carl AntonsOm maskros och tjärdoft”, Ola MagnellsPåtalåten”, Birger SjöbergsSläpp fångarne loss”, Hans Alfredsons och Tage DanielssonsSov lilla Totte”, Cornelis VreeswijksSomliga går med trasiga skor” samt skillingtrycket ”Lejonbruden”.

Vispop är uppenbarligen ett vitt begrepp. Men visst är det kul att få tillgång till allt det här.

Kulturmorgon

4 mars 2009 14:46 | Barnkultur, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Då och då anordnar kulturförvaltningen kulturfrukost: bland annat vi som sitter i kulturnämnden inbjuds till en timmes genomgång av vad som sker i Uppsalas kulturliv. Det här sker mellan 08.00 och 09.00 på morgonen, så deltagarna serveras – mot egen betalning – också fralla plus kaffe eller te.

I dag hölls kulturfrukosten i Nannaskolan på Kungsgatan 26. Nannaskolan har renoverats med sikte på att kunna användas av musikklasserna, men dessa – eller kanske snarare en del av lärarna och föräldrarna – konstrar. Jag ska dock inte dra den historien här, detta eftersom de mest vägande inslagen i programmet i dag i stället kom från den kommunala musikskolan. Dess storband spelade jazz under ledning av Bo-Inge Svensson, och rektorn, Kaj Anderberg, berättade om skolans mångförgrenade och kvalitativt mycket högstående verksamhet. Man kan inte nog betona den kommunala musikskolans vikt, i Uppsala så väl som annorstädes, för den höga kvalitén i svenskt musikliv.

Därefter berättade Karin Hjelm om den spännande ombyggnaden av barnavdelningen på Stadsbiblioteket. Varför skulle barnen till exempel, bland alla böcker som stimulerar deras fantasi, inte ha en koja att leka i?

Kommunalt stöd till barns och ungdomars kultur är verkligen väl använda skattepengar!

BerättarteaternAnna Haglund, Elin Fiske och Björn Dahlberg (en berättare och två musiker) – gav smakprov ur sin aktuella föreställning, som är bra men nog lite skrämmande för de allra yngsta.

Slutligen berättade Magnus Lindén och Milena Kraft om en kulturens karneval som planeras den 16 maj. Karnevalen, som äger rum i Stadsparken och centrala stan, bjuder på musik från alla de hörn av världen, som numera finns mitt ibland oss här i Uppsala.

Från Nannaskolan fortsatte jag till Akademibokhandeln/Lundeq för att äntligen handla reaböcker. Till höjdarna i årets bokrea hör att nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk i fina band såldes för bara 59 kronor per styck. Jag har gradvis köpt de här strindbergsutgåvorna och lyckades nu skaffa mig också det jag saknade. Av det hittills utgivna alltså – utgivningen är inte helt slutförd än.

Därutöver hittade jag en del böcker i ämnen som musik, litteraturhistoria, mytologi och skönlitteratur. Tillsammans blev det här två proppfulla jättekassar, som trots att de har bärrem var nästan omöjliga att bära för en man i min ålder och med min kondition. Så det blev taxi hem.

En bra slant kostade det sammanlagt. Men jag känner mig rikare nu, med alla de där böckerna jag fick med mig hem.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^