Pressgrodor

11 mars 2009 15:24 | Citat | 2 kommentarer

Hittat via Grönköpings Veckoblad nummer 3 2009:

”Sparprogrammet medför att kostnaderna under 2009 bedöms minska med 1015 procent.”

Dagens Nyheter

”Birgitta Olsson (FP) talade vid Moderata ungdomsförbundets manifestation för Israels rätt att leva i fred på Blasieholmen.”

Svenska Dagbladet

”Å N är gift med två små barn på 4 och 6 år.”

Borgåbladet

”Martin Luther Kings berömda I have a dream-tal hör till historiens riktiga gåspälsframkallare.”

Skaraborgsbygden

”I kväll pratar J U, docent i medicin, om sömn och sömnsvårigheter på biblioteket i Nora.”

Nerikes Allehanda

”Totalt gjordes 76 inbrott eller försök till inbrott i Danderyd 2008. Oftast tar sig tjuvarna in genom en dörr eller ett fönster.”

Mitt i Danderyd

Destination: Kaffee Mayer

11 mars 2009 14:56 | Mat & dryck, Resor | Kommentering avstängd

Här om året var Birgitta och jag på donauresa, besökte alla länderna nerströms från Wien. Resan gick bland annat till Slovakiens huvudstad Bratislava.

Där fann vi en fortfarande levande kafékultur, värd ett besök bara den. På Aftonbladets resesidor, numera döpta till Destination, finns i dag (11 11 09) ett helt uppslag om Bratislavas besöksvärda kaféer.

Och se, som nummer ett rankas Mayer, beläget vid ett hörn av Stortorget. Där vilade jag och Birgitta våra ben och drack var sin utmärkt espresso. Jag är ju diabetiker, så tårtorna och bakelserna, som Aftonbladet beskriver, var jag däremot tvungen att avstå från.

Rejält elöverskott talar emot utbyggd kärnkraft

11 mars 2009 12:56 | Politik | 21 kommentarer

Energimyndigheten presenterade i förra veckan siffror som pekar mot att beslut om nya kärnkraftsreaktorer – alldeles bortsett från andra invändningar mot kärnkraften – inte är nödvändiga att fatta under den närmaste tiden. Siffrorna nedan är hämtade ur en artikel i Dagens Nyheter den 7 mars 2009:

Den svenska elproduktionen kommer att öka från dagens cirka 145 terawattimmar till omkring 175 TWh år 2030. Tillskottet kommer främst från samtidig produktion av el och värme inom både industrin och fjärrvärmeproduktionen. Också vindkraftproduktionen ökar. De här kraftkällorna ger sammanlagt 20 TWh. Ökad effektivisering i de befintliga kärnkraftreaktorerna ger cirka 3 TWh.

Hushållen minskar sin elförbrukning, eftersom de i mindre utsträckning än nu kommer att använda el för uppvärmning. I andra riktningen verkar en viss ökad elförbrukning inom industrin.

Lägger man ihop plus och minus, resulterar det i ett överskott på el på ungefär 25 TWh.

Behovet av att, som regeringen nu har gjort, öppna för utbyggnad av ny kärnkraft förefaller alltså inte vara överhänganden. Alltså måste regeringsbeslutet inklusive Centerns omsvängning ha en annan och förmodligen mer taktiskt bakgrund än befarad elbrist.

Till det här kommer andra skäl som talar mot mer kärnkraft, flertalet av dem väl kända från den tidigare debatten i den här frågan, sådant som farorna kring uranbrytningen och de risker för en allvarlig raktorolycka man aldrig kan bortse från.

Centern före Thorbjörn Fälldin ville ju se ett pärlband av kärnkraftverk längs norrlandskusten, så Maud Olofsson knyter onekligen an till en gammal partitradition. Men tänk efter nu: Ska vi lösa jordens energiproblem med hjälp av kärnkraftverk, kommer det ju också att behövas hela pärlband av kärnkraftverk i länder som Nordkorea, Iran och – ja, ni kan själva räkna upp ytterligare några tiotal länder där man kan misstänka att bränslet, uranet, också skulle kunna tänkas användas för andra ändamål än elproduktion.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^