Melodikrysset nr 10 2009

7 mars 2009 11:56 | Film, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 17 kommentarer

Jag kan ganska mycket om musik, men som jag tidigare har bekänt, är dansbandsmusik en akilleshäl. I dag blev jag alltså helt ställd när jag hörde näst sista ljudillustrationen, en låt med Sten & Stanley. Jag hade två bokstäver av tre, GA, och måste alltså leta upp en låt som hade de här bokstäverna i andra ordet i titeln. Jag googlade på Sten & Stanley och hittade alla deras många skivor – plockade alltså upp innehållet i dem en efter en. Till slut hittade jag en titel som stämmer på förutsättningarna, ”Du gav bara löften”. Så jag satsar på att det var den. Men det är alltså bara en gissning, om än underbyggd med indicier.

På sjuttiotalets dansgolv förekom det annars en låt med ett helt annat tryck: ”It’s a Hard Day” ”It’s a Heartache” med Bonnie Tyler.

Mycket melodifestival- och Eurovision Song Contest-musik blev det i dag.

Framåt fredag-gänget gjorde en parodi på ”Ge mig en kaka till kaffet” från Melodifestivalen 2006, där kaka hade blivit maka. Men visst minns jag originalet med Östen med resten.

Vi hörde vidare Jill Johnson i ”Crazy In Love” från Melodifestivalen 2003. Jill såg jag så sent som i går kväll i TV, i det vinnande laget i ”Så ska det låta”.

Nick Borgen kom på andra plats i Melodifestivalen 1993 med ”We Are All the Winners”.

Vi hörde även Sanna Nielsens bidrag i 2001 års melodifestival, om än i engelsk version, ”Still Too Young”. I original hette den ”Igår, idag”.

Och så spelade Anders Eldeman en låt med Johnny Logan, som har vunnit Eurovision Song Contest två gånger fast för två olika länder. I dag hörde vi vinnaren år 1987, ”Hold Me Now”, som tillförsäkrade Belgien segern.

I raden av schlagerlåtar bör vi också nämna Tomas Ledins ”Sommaren är kort”, där det förekommer sandaler av plast.

Två av dagens frågor hade anknytning till Olof Palme. Jag har haft honom på nära håll och också samarbetat med honom, till exempel om 1975 års socialdemokratiska partiprogram. Nyligen recenserade jag uppskattande första delen av Kjell Östbergs palmebiografi, och så sent som i går – se nedan – träffade jag Östberg och Olof Palmes son Joakim.

Olof Palme var kommunikationsminister och således ansvarig minister för den lyckade högertrafikomläggningen 1967. Här hörde vi en dansk version av Peter Himmelstrands kampanjsång för högertrafiken, ”Håll dig till höger, Svensson”. (Jag kan ju passa på att säga, att folkomröstningen om högertrafiken var det enda tillfälle i mitt liv, då jag har röstat höger.)

Olof Palme medverkade också i Vilgot Sjömans mycket omdebatterade film från 1967, ”Jag är nyfiken – gul” – det gick så långt som till att Palme i riksdagen fick frågor om sin medverkan – mer om detta i Östbergs bok. Betydligt mer centrala roller i filmen hade annars Lena Nyman och Börje Ahlstedt. Som ljudillustration hörde vi i dag ”Lenas vaggsång” med musik av Bengt Ernryd.

Vi hörde vidare två svenska låtar med klassikersmak.

Dels ”Axel Öman” (även kallad ”Skepp som mötas”) ur ”På kryss med Albertina”, en film från 1938.

Dels Gabriel Jönssons fina ”Flicka från Backafall” med musik av Gunnar Turesson, där man i texten hittar en dam vid namn Ellen.

Sen är det bara en signaturmelodi kvar att redovisa, en genre som jag ofta har svårt med. Men den här hör vi ju i Russ Conways version varje lördag, vi som löser Melodikrysset: ”Ju mer vi är tillsammans”. I orginal heter den detsamma, ”The More We Are Together”.

Och apropå det: tack för trevligt sällskap, alla ni där ute.

* * *

På jakt efter svaret på någon fråga i det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^