Kulturmorgon

4 mars 2009 14:46 | Barnkultur, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Då och då anordnar kulturförvaltningen kulturfrukost: bland annat vi som sitter i kulturnämnden inbjuds till en timmes genomgång av vad som sker i Uppsalas kulturliv. Det här sker mellan 08.00 och 09.00 på morgonen, så deltagarna serveras – mot egen betalning – också fralla plus kaffe eller te.

I dag hölls kulturfrukosten i Nannaskolan på Kungsgatan 26. Nannaskolan har renoverats med sikte på att kunna användas av musikklasserna, men dessa – eller kanske snarare en del av lärarna och föräldrarna – konstrar. Jag ska dock inte dra den historien här, detta eftersom de mest vägande inslagen i programmet i dag i stället kom från den kommunala musikskolan. Dess storband spelade jazz under ledning av Bo-Inge Svensson, och rektorn, Kaj Anderberg, berättade om skolans mångförgrenade och kvalitativt mycket högstående verksamhet. Man kan inte nog betona den kommunala musikskolans vikt, i Uppsala så väl som annorstädes, för den höga kvalitén i svenskt musikliv.

Därefter berättade Karin Hjelm om den spännande ombyggnaden av barnavdelningen på Stadsbiblioteket. Varför skulle barnen till exempel, bland alla böcker som stimulerar deras fantasi, inte ha en koja att leka i?

Kommunalt stöd till barns och ungdomars kultur är verkligen väl använda skattepengar!

BerättarteaternAnna Haglund, Elin Fiske och Björn Dahlberg (en berättare och två musiker) – gav smakprov ur sin aktuella föreställning, som är bra men nog lite skrämmande för de allra yngsta.

Slutligen berättade Magnus Lindén och Milena Kraft om en kulturens karneval som planeras den 16 maj. Karnevalen, som äger rum i Stadsparken och centrala stan, bjuder på musik från alla de hörn av världen, som numera finns mitt ibland oss här i Uppsala.

Från Nannaskolan fortsatte jag till Akademibokhandeln/Lundeq för att äntligen handla reaböcker. Till höjdarna i årets bokrea hör att nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk i fina band såldes för bara 59 kronor per styck. Jag har gradvis köpt de här strindbergsutgåvorna och lyckades nu skaffa mig också det jag saknade. Av det hittills utgivna alltså – utgivningen är inte helt slutförd än.

Därutöver hittade jag en del böcker i ämnen som musik, litteraturhistoria, mytologi och skönlitteratur. Tillsammans blev det här två proppfulla jättekassar, som trots att de har bärrem var nästan omöjliga att bära för en man i min ålder och med min kondition. Så det blev taxi hem.

En bra slant kostade det sammanlagt. Men jag känner mig rikare nu, med alla de där böckerna jag fick med mig hem.

3 kommentarer

 1. Kan inte låta bli–

  http://fritturhjartat.blogspot.com/2008/10/det-var-inte-bttre-frr.html

  Så himla rätt!

  Comment by Simone Olofsson — 2009 03 05 7:06 #

 2. Hej!
  Läser din hemsida minst en gång i veckan. Kollar alltid med din sida om vi klarat melodikrysset. Ibland är du till stor hjälp.
  Tycker du har en trevlig hemsida med mycket intressant läsning. Önskar skaffa mej en. Grannpojken ska hjälpa till. Får nöja mej med en blogg tills vidare: http://ovedanielsson.blogspot.com/.
  Jag har arbetat som journalist -till störe delen i Askersund -under ett 30-tal år. Gick i pension för ett år sedan och tycker det är trevligt att fortsatta skriva lite.
  Förutom att jag träffat partiets ledare vid olika tillfällen genom åren, har jag också träffat din fru i Näckrosen Askersund. Hon hade en vacker vit dräkt på sig och fick massor av frågor om miljön. Då handlade det om Munksjös utsläpp i Vättern från anläggningen i Olshammar. Träffarna var naturlgtvis helt opersonliga i sällskap med övrigt mediafolk.
  Palme var lätt att ha att göra med. Han tyckte det var trevligt att prata. Ingvar Carlsson kom med två mörkklädda man i sällskap. Om de skulle vara anonyma i lilla Askersund tog de helt fel. De såg ut som några från en gangsterfilm!!
  Har också hunnit med att träffa en rad andra ”höjdare” inom partiet, allt från Anna Lindh som ung SSU-ordförande till Maj-Britt Theorin på fredsmöte i Hembygdsgården.
  Vid ett tillfälle var jag också uppe i riksdagen och gjorde reportage om Olshammarssoen Vidar Andersson. Vidars pappa ville att jag skulle följa med honom upp och hälsa på pojken. Minns att din fru hade rummet intill Vidars rum i riskdagshuset.
  Pappan som var mycket stolt över pojken sin, blev mycket glad över besöket. Några månder sedan avled han i samband med gräsklippning.
  Kan väl också berätta att jag bundit in några årgångar av tidningen Aktuellt i Politiken. Jag har bokbindning som lite hobby under vinterhalvåret.
  Under många år satt jag i ett tidningshus i Askersund , som morföräldrarna till Kaj Berger ägde. Minns att han ofta tränade på sin gitarr. Hörde det genom väggarna. Du kanske känner honom…
  Med vänliga hälsningar från Ove i Askersund som även i fortsättningen kommer att följa din trevliga hemsida.

  Comment by Ove Danielsson — 2009 03 08 14:03 #

 3. Till Ove Danielsson: Kaj Berger har varit gift med vår Anna, så visst känner vi honom. Han och Anna har tre döttrar, Sara, Amanda och Ella.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 08 14:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^