Arabisk poesi i Lyrikvännen – och Lilla serien återuppstår

2 oktober 2006 22:24 | Media, Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Lyrikvännen, som på bokmässan fick utmärkelsen Årets tidskrift, gör med nummer 5 2006 skäl för utmärkelsen.

Numrets tema är arabisk, främst palestinsk, libanesisk och irakisk poesi. Som väntat rymmer numret en del politisk poesi, men det jag främst slås av, när jag läser de här poeterna från Mellanöstern, är hur nära deras poetiska uttryck ligger våra. Som exempel väljer jag att återge en dikt av Yassin Adnan:

Vita moln

Varför ville du inte dela
mitt gröna hus med mig
och inte kvarterets åkrar
Månen är en tobakskiosk
Stjärnorna, cigarettglöd
som obekymrat bränner änglarna
Det föräldralösa olivträdet
en plats för möten
Och den orientaliska brunnen
mitt hemliga kylskåp
där jag håller köttet
och huvudet kallt
Kom åtminstone och hälsa på mig
Och när du försiktigt går över ängarna
Bry dig inte om fåren
De är bara vita moln

(Tolkning av Ann Hallström och Abdelhadi Said)

Prenumerera på Lyrikvännen – det kostar 380 kronor (ungdomspris 280 kronor). För det får du sex boktjocka nummer och en gratis välkomstbok. Plusgiro 482 38 02-4.

Förr, när Lyrikvännen fungerade i symbios med Lyrikklubben, skulle innehållet i det här numret sannolikt i stället ha getts ut som en antologi med arabisk poesi.

Nu är Lyrikklubben momentant nedlagd, och Ordfront är på väg att sälja Lyrikvännen; redaktörerna, Ann Hallström och Jenny Tunedal tar farväl med detta välmatade och spännande nummer.

Men Lyrikvännen tas sannolikt över av Ellerströms, som har näsa för god poesi. Och Lyrikklubben tycks återuppstå: i det här numret av Lyrikvännen aviseras Lilla seriens återuppståndelse. Jag har gamla Lilla seriens samtliga 33 utgåvor, och jag är ganska säker på att jag kommer att köpa de nya utgåvorna också. Hösten 2006 återupptas utgivningen av Ellerströms i samarbete med Ariel, med Mina LoysBaedecker för månfarare”, dikter i urval och översättning samt en introduktion av förre lyrikvännenredaktören Gunnar Harding samt Bengt af KlintbergsSpår i snön”, dikter i urval av Jonas Ellerström och författaren.

Kontaktadress: Fredsgatan 6, 222 20 Lund, telefon 046-323295. Hemsida: www.lillaserien.se.

Melodikrysset nr 39

2 oktober 2006 0:16 | Musik | 4 kommentarer

Innan jag måste ta bussen till Uppsala C i lördags för vidare befordran till Stockholm och seminariet om den röda vågen på ABF-huset, hann jag lösa nästan hela melodikrysset. Det jag hann med var heller inte svårt. Jag behövde inte googla en enda gång.

Där fanns gamla schlager som Axel Öman, egentligen ”Skepp som mötas”, Irving Berlins ”Cheek to Cheek” (”Heaven, I´m in Heaven…”), i Sven Paddocks svenska översättning ”Kind mot kind” och Lasse Dahlquists ”Gå upp och pröva dina vingar”, som gav riktningen uppåt.

Göran Ringbom har jag hört live i Visby, och det var omisskännligt hans gotländska (också känd från Di sma under jordi) vi hörde i Cornelis Vreeswijks ”Veronica”. Jag vet också, att Ringbom är krukmakare.

Har man uppfostrat tre barn i ett hem med mycket musik, kan man också ”Uppå källarbacken”.

Folkrockaren Art Garfunkel (här med ”Bounce”) är direkt min hemmaplan. (Även om jag gillar Paul Simon bättre och sörjer upplösningen av Simon and Garfunkel ännu mer.)

Att det var i just 2003 års melodifestival jag hörde Sarek med ”Genom eld och vatten” mindes jag förstås inte, men däremot kom jag ihåg gruppnamnet, som gav Lappland.

Hjalmar (Peter Flack) var urlätt att komma på, och att detta skulle ge ortnamnet Örebro var lika enkelt.

Det enda som vållade mig lite huvudbry, innan jag måste överge radion, var signaturmelodin till något som betecknades som ”kultserie”; jag lägger sällan märke till såna signaturer. Men B + man måste ge Batman, Läderlappen som han hette när jag var i serieåldern.

De sista frågorna fick jag ge mig i kast med under reprisen sent på söndag kväll.

Lättast för mig i den omgången var ”Jag ska måla hela världen lilla mamma”, som Anita Hegeland sjöng en gång i världen.

Den klassiske kompositören var svensk, Dag Wirén.

Melodifestivalbidrag hör däremot inte till det jag alltid lägger på minnet. ”Det duger så bra” var dock Linda Bengtzings bidrag ”Jag ljuger så bra” – svaret skulle alltså bli LB.

Stora svårigheter hade jag också med att placera ”Sudoku är inte lätt”, men så föll bitarna på plats: Originalet måste vara ”My Number One” med svensk-grekiskan Helena Paparizou.

***

Har du hamnat här under googleletande efter rätt svar på senaste melodikrysset, pröva med att i stället gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, och bläddra bakåt till lördag (ibland natten mellan söndag och måndag).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^