Melodikrysset nr 40

7 oktober 2006 12:38 | Musik, Politik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Hösten är här nu, ohjälpligt, konstaterade jag i går, när jag först plockade upp fallfrukt i trädgården, sen klippte ett två veckor högt gräs med den nyreparerade gräsklipparen. Visst, stråk av värme dröjer sig kvar. Men vädret är grått, och äpplen faller med sorgsna dunsar.

På kvällen badade vi bastu, som vanligt med estniskt Saku-öl och ölkorv. Men under plommonträden kunde vi inte sitta efter bastun; det hade börjat regna. Vi satte oss i stället framför TVn, där vi fick oss ytterligare en dos högerregering.

Lördagen börjar som vanligt med ”Ring så spelar vi” och ”Melodikrysset”. Melodikrysset nr 40 klarar jag galant, utan något som helst googlande – fram till den allra sista frågan. Den gällde en Lasse Holm-melodi, sjungen på finska av Arja Koriseva. Jag känner vagt igen melodin men kommer inte på namnet på det svenska originalet. Jag googlar med olika ordkombinationer men kommer ingen vart. Det enda jag kommer på, som skulle passa in (ett tvåbokstavsord som börjar på n) är Lasse Holms låt till Kikki Danielsson, ”Jag har börjat leva nu”. Men jag kommer inte ihåg hur den låter. Efter allt googlande minns jag inte heller längre hur den låt, som Arja Koriseva sjöng på finska, lät.

Tillägg efter påpekanden av Dennis och Marie: ”Ingen stoppar oss nu” heter låten. Den var med i Colin Nutleys film ”Black Jack”. Alltså har jag, även om jag angav fel låt, åtminstone inte misslett någon i fråga om det sökta ordet, nu.

Resten var buslätt, för mig i alla fall.

Rikard Wolf var det som sjöng ”Vackra pojkar, vackra män”.

Hagge Geigerts ”Den närsynta bofinken Knut” minns man ju i Eva Rydbergs insjungning.

Cornelis Vreeswijks ”Brev från kolonin” gav brev och koloni. Lite överkurs: Cornelis har snott melodin från Amilcare Poncellis ”Timmarnas dans”.

Att det var Emanuel Jonassons ”Gökvalsen” vi hörde i det som Anders Eldeman betecknade som djurfråga råder det inget tvivel om. Halva lätet ville han ha. Här döljer sig dock en slamkrypare. För mig säger göken ko-ko; för andra är lätet ku-ku. Vilken variant som finns i Einar Westlings text har jag inte kunnat kontrollera, eftersom jag är i Öregrund och sångböckerna är i Uppsala.

”Teddybjörnen Fredriksson” är skriven av Lasse Berghagen = LB.

Gruppen som sjöng ”The Final Countdown” var Europe.

Tove Janssons fina ”Höstvisa” har tonsatts av Erna Tauro.

Det som Bud Powells trio spelade kallas bebop.

Det Peter Himmelstrand exellerade i var rim.

Också filmmusikfrågorna, normalt inte min bästa gren, klarade jag:

Den Karlsson på taket-röst vi hörde tillhörde Jan Nygren.

Numret med Pointer Sisters kom från ”Snuten i Hollywood”, som gav ordet snut.

Och TV-filmsignaturen hörde till de många filmerna – ofta sevärda – med Perry Mason. Som deckarläsare har jag förstås också läst Erle Stanley Gardners Perry Mason-deckare; jag till och med äger ett antal, utgivna av dels Tidens bokklubb, dels i Tema pockets (Rabén & Sjögren) fina deckarserie. Inte alla är bra, men där finns guldkorn.

Ja, det var väl allt. Jag brukar ju inte skicka in svaren, men om någon kan bekräfta eller korrigera mitt svar på Lasse Holm/Arja Koriseva-frågan, är jag tacksam.

I eftermiddag ska jag dock åka in till Uppsala för att i kväll se Stadsteaterns nya pjäs om von Sydow-morden. Jag återkommer till den, men jag kan redan nu berätta, att den, trots revolutionen i riksdagen, inte handlar om Björn.

***

Om du med hjälp av Google har hamnat här i jakten på rätt svar i veckans melodikryss, gå då i stället direkt in på min blogg, http://enn,kokk.se, och bläddra dig ner till aktuell lördag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^