Yvonne Hirdman om Alva Myrdal hos Ordfront

17 oktober 2006 15:46 | Politik | Kommentering avstängd

Bilderna av Alva Myrdal är många, men få torde bestrida, att hon var en av 1900-talets mest betydelsefulla svenska politiker.

Berättelsen om Alva Myrdal handlar om den moderna sociala tanken, om folkhemmets födelse, om jämlikhet och jämställdhet mellan kvinnor och män. Privat om kärlek och äregirighet, underordning och trots i genusdramat mellan Alva och Gunnar Myrdal.

Om allt detta har Yvonne Hirdman skrivit en kritikerrosad bok, ”Alva Myrdal – Det tänkande hjärtat” (Ordfront, 2006).

Yvonne Hirdman gästar Ordfront i Uppsala och berättar om sin bok.
Samtalsledare: Enn Kokk
Tid: onsdagen den 18 oktober klockan 19.00.
Plats: TR-salen i nykterhetsrörelsens hus Drabanten, Banggårdsgatan 13 – Drabanten ligger snett över Kungsgatan från Uppsala C sett.
Entré: 60 kronor, 40 kronor för medlemmar i Ordfront.

Spring ifrån döden!

17 oktober 2006 11:40 | Citat | Kommentering avstängd

Pressgroda, hittad i Journalisten nummer 28 2006:

Motion minskar risken att dö

Sydsvenskan

In med Morgan Johansson och Carin Jämtin i VU

17 oktober 2006 10:32 | Politik | Kommentering avstängd

På DN.debatt finns i dag (Dagens Nyheter 17 oktober 2006) en mycket viktig eftervalsartikel av Morgan Johansson, ”Arbetarväljare trodde inte på socialdemokraternas budskap”.

Här har vi ett före detta statsråd som vågar tala klarspråk: ”Problemet är inte att vi inte nådde ut med vårt budskap. Problemet är att folk inte trodde på vårt budskap.”

Johansson vågar tala i klasstermer, om ”hur ojämlikhet, arbetslöshet och klassklyftor trycker ner människor och i sin förlängning ställer svaga grupper mot varandra”. Och han varnar för att, om partiet nu följde till exempel Jan Anderssons och Stig-Björn Ljunggrens råd och slog in på en än mer blairistisk linje, skulle partiet bringas ner till en nivå under 30 procent – och Sverigedemokraterna à la Danmark rekrytera många av de visserligen förvirrade men av socialdemokratin övergivna och i nästa val hamna på över 10 procent.

Morgan Johansson tror inte, att en socialdemokratisk politik, som på ett tydligare sätt skulle ta de utsattas parti, skulle få medelklassväljarna att för gott överge socialdemokratin:

”Medelklassen har röstat på socialdemokratin för att partiet står för en generell välfärdsmodell som binder samman samhällsklasserna. Den har valt socialdemokratin för att den inte vill leva i ett land med djupa klyftor mellan fattiga och rika, där en del lever i överflöd och andra bor i portuppgångar. Se har trott på socialdemokratins solidaritetstanke.

Varför röstade då denna medelklass i mindre utsträckning på socialdemokratin 2006? Ja, det berodde inte på att socialdemokratin vägrade att lova subventionerade hembiträden och avskaffad förmögenhetsskatt. Förklaringen är snarare att de borgerliga partierna lyckades slå socialdemokratin i vår bästa gren: förmågan att kunna bekämpa arbetslösheten.”

Ungefär samma bedömning som jag av Morgan Johanssons DN-artikel gör också Dag Larsson.

Ska socialdemokratin komma tillbaka, är partiledarbyte bara första steget.

Det behövs både en korrigering av partiets kurs åt vänster – och dess förinnan en valanalys värd namnet; jag tvivlar starkt på att det gamla gängets Berit Andnor kan åstadkomma det senare.

Och ännu viktigare: ska det här bli möjligt, behövs det också fler personbyten i VU.

Jag har tidigare förordat Wanja Lundby-Wedin som ny partiordförande.

In också med den klarsynte Morgan Johansson och sinnebilden för internationell solidaritet Carin Jämtin i VU!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^