Melodikrysset nr 39

2 oktober 2006 0:16 | Musik | 4 kommentarer

Innan jag måste ta bussen till Uppsala C i lördags för vidare befordran till Stockholm och seminariet om den röda vågen på ABF-huset, hann jag lösa nästan hela melodikrysset. Det jag hann med var heller inte svårt. Jag behövde inte googla en enda gång.

Där fanns gamla schlager som Axel Öman, egentligen ”Skepp som mötas”, Irving Berlins ”Cheek to Cheek” (”Heaven, I´m in Heaven…”), i Sven Paddocks svenska översättning ”Kind mot kind” och Lasse Dahlquists ”Gå upp och pröva dina vingar”, som gav riktningen uppåt.

Göran Ringbom har jag hört live i Visby, och det var omisskännligt hans gotländska (också känd från Di sma under jordi) vi hörde i Cornelis Vreeswijks ”Veronica”. Jag vet också, att Ringbom är krukmakare.

Har man uppfostrat tre barn i ett hem med mycket musik, kan man också ”Uppå källarbacken”.

Folkrockaren Art Garfunkel (här med ”Bounce”) är direkt min hemmaplan. (Även om jag gillar Paul Simon bättre och sörjer upplösningen av Simon and Garfunkel ännu mer.)

Att det var i just 2003 års melodifestival jag hörde Sarek med ”Genom eld och vatten” mindes jag förstås inte, men däremot kom jag ihåg gruppnamnet, som gav Lappland.

Hjalmar (Peter Flack) var urlätt att komma på, och att detta skulle ge ortnamnet Örebro var lika enkelt.

Det enda som vållade mig lite huvudbry, innan jag måste överge radion, var signaturmelodin till något som betecknades som ”kultserie”; jag lägger sällan märke till såna signaturer. Men B + man måste ge Batman, Läderlappen som han hette när jag var i serieåldern.

De sista frågorna fick jag ge mig i kast med under reprisen sent på söndag kväll.

Lättast för mig i den omgången var ”Jag ska måla hela världen lilla mamma”, som Anita Hegeland sjöng en gång i världen.

Den klassiske kompositören var svensk, Dag Wirén.

Melodifestivalbidrag hör däremot inte till det jag alltid lägger på minnet. ”Det duger så bra” var dock Linda Bengtzings bidrag ”Jag ljuger så bra” – svaret skulle alltså bli LB.

Stora svårigheter hade jag också med att placera ”Sudoku är inte lätt”, men så föll bitarna på plats: Originalet måste vara ”My Number One” med svensk-grekiskan Helena Paparizou.

***

Har du hamnat här under googleletande efter rätt svar på senaste melodikrysset, pröva med att i stället gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, och bläddra bakåt till lördag (ibland natten mellan söndag och måndag).

4 kommentarer

 1. Krukmakaren med snabbköpskassörskan heter GÖRAN Ringbom. Han har förövrigt arbetat tillsammans med Jana på Ulva kvarn en gång i tiden, vilket syns på hans spöken som han säljer vid Hästgatsbacken i Visby.
  STEFAN Ringbom, som också har gotländskt påbrå, har däremot inget att göra med snabbköpskassörskan eller Di sma under jordi. Han tillhörde en gång i tiden popgruppen Mascots som så småningom blev en betydande del av NJA-gruppen – Fria proteatern. Det är han som tonsatt en stor del av Frippes succéer. Dessutom har han tolkat Vysotskij på svenska med tolkningar av Carsten Palmaer. Den av hans tonsättningar som jag gillar bäst är Violoncellen av Erik Blomberg.
  Som du ser läser jag din blogg så gott jag hinner med, även om det inte blir så mycket kommentarer numera. Har du läst Pilger om Palestina än?

  Comment by Hans O — 2006 10 02 9:59 #

 2. Till Hans O Sjöström: Tack för påpekandet. Jag mindes Stefans namn och kontrollerade inte. Men melodikrysset är ju en lek, och eftersom jag publicerar mina resultat, är jag förstås också beredd att skylta med mina tillkortakommanden.

  Pilger hör till det jag ännu inte har hunnit med.

  Comment by Enn Kokk — 2006 10 02 11:11 #

 3. Hej!

  Jag vill bara meddela, läst Hans O Sjöströms bok
  ”Klassens ljus” med stor behållning (Norstedts). Finns i min bokhylla.

  Hälsningar
  Rustan Rydman (s)
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2006 10 03 11:59 #

 4. Till Rustan Rydman: Den finns förstås i min bokhylla också. Rätt många som skildras där får en ganska omild behandling, men inte jag – kanske beror det på att jag och Hans O Sjöström, även på den tiden då han skrev den, hade kvar vår gamla respekt för varandra.

  Comment by Enn Kokk — 2006 10 03 23:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^