Från kulturfrukost till kväll med Viggo och Klara

11 oktober 2006 23:05 | Film, Konst & museum, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | Kommentering avstängd

I morse var det dags för höstens första kulturfrukost, den återkommande samling kulturförvaltningen anordnar om pågående och kommande kulturaktiviteter i Uppsala.

Platsen var Slottsbiografen med adress Nedre Slttsgatan 6. Det är stans äldsta biograf, öppnad under namnet Uppsalabiografen för i går exakt 100 år sedan. Om biografens historia berättade dess nuvarande föreståndare, Nils Bingefors, till svartvita bilder som visades på bioduken. Intressant! När jag 1959 kom till Uppsala som student, ägdes Slottsbiografen av Folkbiograferna; dessutom förekom det, att Studentfilmstudion hade visningar där.

Mer film: Uppsala internationella kortfilmfestival, som får stöd från oss i kulturnämnden, 25-årsjubilerar den 23-29 oktober. 315 kortfilmer kommer att visas, berättade festivalchefen, Niclas Gillberg. Filmerna visas i Slottsbiografen, på Reginateatern och Grand samt i Filmstaden. Det blir dels morgonvisningar för skolungdom klockan 09.00, dels offentliga biovisningar från 13.00 till sent på kvällen. Man kan både köpa biljett till enstaka visningar och kort för deltagande i större eller mindre omfattning. Förköp kan göras på Stadsbiblioteket.

En av de drivande krafterna i Uppsalas jazzliv, Ulf Johansson Werle, gjorde reklam för höstens stora jazzevenemang, som äger rum den 14 oktober klockan 19.00 i universitetsaulan: The Great Ellington Party – från Cotton Club till Sacred Concert. Gäster: Sofia Källgren och Claes Jansson. Det blir storbandsjazz, men Ulf illustrerade programmet solo med Ellingtons ”Caravan”: först på piano, sen med vissling plus två trumvispar, med vilka han slog rytmen mot pianot, väggen och scengolvet. Jubel i salen!

Sofia Nohrstedt, konstnärlig ledare på GDT, Gottsunda Dans och Teater, som drivs med medel från kulturnämnden, presenterade dansföreställningen HOT 12-24, en föreställning med breakdance och modern dans om hur det kan vara att leva under hot – det handlar om våld mot kvinnor. Hon berättade om aktiviteter runt föreställningarna inklusive om kontakter med lärarna i kommunen, vidare om verksamheten – dansen kommer att stå i fokus – under resten av spelåret.

Projektledaren för nästa års storsatsning i Uppsala, Linné-jubileet, Mariette Manktelow, informerade om vad som planeras för 2007. Här rekommenderar jag er att gå direkt in på jubileumsprojektets hemsida och kolla vad som bjuds – det här programmet kan kanske locka många av er, som bor utanför Uppsala, att komma på besök.

Kulturfrukostprogrammet inramades som vanligt med musik, framförd av någon elev eller några elever från kommunala musikskolan, den här gången Henrik Bosaeus, som bland annat, utmärkt, spelade Rachmaninov på piano. Medan vi i publiken mumsade på ostfralla och drack kaffe.

***

Efter att ha uträttat ett par ärenden på stan, återvände jag hem till Idrottsgatan 12 och ägnade där tiden åt att sortera och sätta in i pärmar papper från halvåret i Öregrund, läsa tidningar och blogga.

Sen cyklade Birgitta och jag till Kerstin och Bo för att passa Viggo och Klara, medan Kerstin var på sammanträde och Bo ännu inte hade hunnit hem från jobbet. Det är så roligt att se, hur ungarna lyser upp, när de får syn på mormor och morfar. Mormor gör plättar och pannkakor. Jag leker med Viggo på vardagsrumsgolvet och nere i källaren och får avsluta med att läsa saga. Klara vill gunga på min fot, och under Bolibompa dricker hon först välling i Birgittas knä och rullar sen över i min famn och somnar.

Vi avslutar med att dricka kaffe under Rapport, som berättar om ytterligare en moderat TV-licensskolkare: migrationsminister Tobias Billström. Enligt Radiotjänst finns ingen avgift registrerad i hushållet.

– Jag valde att inte betala, eftersom jag inte tyckte att SVT producerade några bra program, säger Billström till TT.

Högeralliansen – rörelsen som tar lagen i egna händer.

Billström tvingas dock nu, även han, att krypa till korset och kommer att betala tio års avgifter retroaktivt.

Cecilia Stegö Chilò & Maria Borelius – följetongen fortsätter

11 oktober 2006 13:40 | I skottgluggen, Politik | 2 kommentarer

I går kölhalades kulturminister Cecilia Stegö Chilò och framför allt handelsminister Maria Borelius, båda m, för att de, trots att de – milt talat – hade råd att anställa vit barnhjälp, använde sig av svarta tjänster. Statminister Fredrik Reinfeldt, också m, var tvungen att (inte alltför hårt) ta dem i örat. Reinfeldt om Borelius förklaring att hon och maken hade skild ekonomi och hon inte ansåg sig har råd: ”Det är ingen bra förklaring.” Ingen bra förklaring?

Maria Borelius retirerade nu till en ny försvarslinje: det var naturligtvis inte riktigt rätt, men alla hennes väninnor gjorde ju så…

Den som dock inte retirerade var de båda moderatdamernas nyliberale ikon, utrikesminister Carl Bildt: Man måste ju se bakgrunden till beteendet, skattetrycket.

Carl Bildt ger uttryck för vad horder av moderater inte bara har tyckt utan fortfarande tycker: Att smita från skatter och avgifter är ett begripligt, rent av legitimt sätt att protestera mot högskattesamhället. Att de svartbetalda barnflickorna därmed går miste om arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och framtida pensionspoäng får man ta på köpet.

I morse (11 oktober 2006) kom Dagens Nyheter med ett avslöjande, som ytterligare visade, vilken andas barn den nya kulturministern Cecilia Stegö Chilò är: Stegö Chilò, inte bara kulturminister utan också medieminister (ansvarig för public service!), har inte betalat någon TV-avgift åtminstone sedan 1990 – äldre uppgifter än så går inte att få fram.

Stegö Chilò försökte först komma undan med att det hade varit så rörigt eftersom hon hade bott utomlands, men det visade sig, att utlandsvistelsen bara hade varat ett par år och att hon inte hade betalat någon TV-avgift före eller efter heller.

Dock anmälde hennes man TV-innehav fem dagar före hustruns tillträde som kultur- och medieminister. Tala om sammanträffande!

Avslöjad och ställd inför faktum lovar nu Cecilia Stegö Chilò att göra rätt för sig och betala avgifterna retroaktivt.

Nu, när det har blåst upp till full storm, är alltså de båda nyliberala ministrarna beredda att göra rätt för sig. Jag sammanfattar med Stanisŀaw Jerzy Lec: ”Om alls inga vindar blåser, har till och med kyrkans vindflöjel karaktär.”

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^