Estland: Nu leder Marina Kaljurand i racet mot presidentposten

20 september 2016 23:56 | Politik | Kommentering avstängd

Ska Estland få sin första kvinnliga president, dessutom en president med ryska rötter?

Den valförsamling som nu samlas för att utse ny president, består dels av de 101 ledamöterna i Riigikogu (Riksdagen), dels 234 representanter för kommunerna, oftast bara en för varje kommunal församling, så dessa måste fatta beslut om vem man ska skicka.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) stödde i den första omröstningen, som hölls i riksdagen, sin förutvarande ordförande, numera talmannen Eiki Nestor, men han har nu meddelat sitt parti, att han inte längre är kandidat. Partiet har haft partiråd om vem man då ska stödja, och enligt samstämmiga uppgifter i estniska media, fanns det stor majoritet för att då i stället stödja den partilösa avhoppade utrikesministern Marina Kaljurand. Kaljurand måste ju i slutändan få stöd också av representanter för andra partier och för den stora gruppen av icke partianslutna ombud.

Estniska radion har gjort en undersökning av stödet för de olika kandidaterna, och här leder, om än knappt, Marina Kaljurand med 69 röster. Tätt i hälarna har hon Siim Kallas med stöd från 68 delegater. Centerns Mailis Reps stöds av 61 delegater, Allar Jõks av 58 och Mart Helme av tio delegater. I den första röstningsomgången kommer alla förstås att rösta på sin favoritkandidat, men sedan blir det en omröstning där de två kandidater som har fått flest röster ställs mot varann. Hur det går då kan ingen säkert veta, men om Kaljurand men inte Centerns Reps är en av de två kvarvarande kandidaterna, kan man nog gissa, att centerns många delegater, eftersom partiet har stöd av flest ryssar, väljer att stödja Kaljurand.

* * *

Även om 62 procent av medborgarna skulle vilja ha direktval av president i Estland, har landet alltså i stället ett indirekt och ganska krångligt valsystem.

Och när TNS Emor gör en undersökning om medborgarnas preferenser i valet av ny president, blir stödet för Marina Kaljurand mycket större än för någon annan kandidat. 43,5 procent skulle vilja se henne som landets nya president. Siim Kallas, som i den särskilda valförsamlingen låg snäppet bakom henne, samlar i gallupen bara 18 procent och Mailis Reps 12. Mart Helme kommer upp i 9 procent och Allar Jõks ligger sist med bara 6 procent.

* * *

Och i en undersökning från Turu-uuringute AS får Kaljurand, om man lägger ihop dem som väljer henne i första hand med dem som har henne som andrahandslaternativ stöd av 54 procent. Det är ett stöd större än alla andra kandidaters tillsammans.

Några andra intressanta undersökningsresultat:

Tvåa ligger Reformpartiets kandidat Siim Kallas med 27 procent, och trea Centerns Mailis Reps med 7 procent. Allar Jõks pch Mart Helme stöds vardera av 6 procent.

Märk att Kaljurand leder även bland Reformpartiets väljare, får stöd av 49 procent, medan Kallas stöds av 33 procent. 56 procent av (s)-väljarna stöder Kaljurand.

Födelsedagsfirande med problem

20 september 2016 22:54 | Deckare, Mat & dryck, Prosa & lyrik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Birgitta fyller 79 i dag. Hon blev morgonuppvaktad av mig och av Anna, som hade kommit hit med anledning av födelsedagen. Matti och hela hans familj har uppvaktat per telefon, och Kerstin har redan tidigare i samband med ett besök överlämnat en ny grill som present. I kväll ringde Birgittas bror Gunnar.

Sist jag var inne i Uppsala, var jag inne på Akademibokhandeln/Lundeq och köpte ganska många böcker att ge till Birgitta i födelsedagspresent: svenska böcker som hon har önskat sig eller som har fått mycket bra omdömen på de stora kultursidorna, en del översättningar från andra språk och så en deckare. Och så har jag varit på Granngården i Östhammar och köpt en massa blomsterlökar – dessutom har hon fått en slant att köpa levande rabattväxter för på Eds trädgård, också i Östhammar.

I går handlade jag ingredienser till en smörgåstårta, ett födelsedagsmåste i vår familj, och så gick jag upp halv sju för att göra den, och jo, det blev en ganska mäktig skapelse. Eftersom Anna var här, föreslog jag, att hon skulle gå ut i trädgården och plocka årets födelsedagsbukett, och den blev stor, vild och fin. Den fick stå mitt på köksbordet, som jag under tiden hade dukat.

Sen tågade vi in till Birgitta, jag, Anna och hennes hund Sudden, och Anna och jag sjöng, som seden bjuder i vår familj, ”Röda små smultron”. Och så fick Birgitta sina paket i sängen.

Konversationen fick vi ransonera, eftersom Birgitta, som hade varit ganska rostig i halsen redan kvällen före, nu knappt kunde tala. Så Anna lovade att, när Birgitta hade ätit frukost och klätt på sig, skjutsa henne till ortens läkare för besiktning och åtgärd. Så skedde också – jag var under tiden hundvakt – och när de så småningom kom tillbaka, fick jag veta, att det här kanske var en följd av den lunginflammation Birgitta nyligen hade, och eftersom det inte gick att konstatera, om det här var på väg att utvecklas till något farligt igen – hon hade till exempel ingen feber – fick hon order att komma tillbaka i morgon igen.

I eftermiddags åkte Anna hem, och jag lagade födelsedagsmiddag för två: pepparlax och ugnsgratinerad potatis plus rädisor.

Det blev en ganska tyst middag, och sen har vi haft en tyst kväll. Men vi har förstås sett på TV.

Koskekorva får en ny stor försäljningskanal i Storbritannien

20 september 2016 21:21 | Mat & dryck | 3 kommentarer

Finska statliga Altia blir allt större, också utanför Norden och Baltikum där företaget har tillverkning och sina viktigaste försäljningskanaler. I det allra senaste fallet inte genom uppköp utan genom att ha fått ett försäljningsavtal med Marks & Spencer i Storbritannien, som ska börja saluföra Koskenkorva Vodka.

Koskenkorva har, för övrigt med svensk hjälp av Niclas Engsäll från byrån Grow, snofsat till flaskor och etiketter, och det plus deras vodkautbud gör, att Altia nu vinner terräng på vodkamarknaden. Utöver grundvodkan, en kornvodka med liten ton av säd, finns på den svenska marknaden (Altia har ett eget säljbolag här) Koskenkorva Blueberry Juniper, Koskenkorva Green Apple, Koskenkorva Lemon Lime, Koskenkorva Minttu, Koskenkorva Nordic Berries, Koskenkorva Salmiakki, Koskenkorva Sauna Barrel, och Koskenkorva Vanilla.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^