Norge: Arbeiderpartiet ligger påfallande högt, MDG och liberala Venstre under spärren

26 september 2016 22:29 | Politik | Kommentering avstängd

I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti – det sist nämnda partiet har dock haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering.

I den ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.

Sentios opinionsmätning för Dagens Næringsliv gjordes den 13-18 september och publicerades den 23 september:

Høyre 22,9 procent (+ 1,3 procentenheter)
Fremskrittspartiet 14,7 procent (- 0,5)
Venstre 3,7 procent (- 1,0)
Kristelig Folkeparti 4,4 procent (- 0,1)
Senterpartiet 7,4 procent (- 0,1)
Arbeiderpartiet 38,4 procent (+ 1,6)
Sosialistisk Venstreparti 4,4 procent (+ 1,4)
Rødt 1,1 procent (- 0,6)
Miljøpartiet De Grønne 1,8 procent (- 1,5)

Miljøpartiet De Grønne ligger även i den här mätningen rejält under spärren. Under spärren befinner sig även liberala Venstre.

Arbeiderpartiet ligger påfallande högt.

Finland: (S) hack i häl på Centern

26 september 2016 10:09 | Politik | Kommentering avstängd

I TNS Gallups senaste mätning för Helsingin Sanomat ökar Suomen Keskusta (Centerpartiet) något och är – trots att SDP nu ligger hack i häl – med 20,9 procent fortfarande Finlands största parti. Partiet ligger dock under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

I hälarna har det det ledande oppositionspartiet Sosialidemokraatinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som nu ligger långt över sitt usla resultat i valet 2015, 16,9 procent. I den här mätningen ökar partiet jämfört med den förra och hamnar då på 20,2 procent.

Kokoomus (Samlingspartiet), som sitter i regeringen tillsammans med Centern och som i somras bytte partiledare (till Petteri Orpo) ligger med 17,9 procent på tredje plats, vilket är en aning upp men under valresultatet, 18,2 procent.

På fjärde plats hittar man nu sedan ett tag oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet samlade 8,5 proent men nu stöds av 12,6 procent, vilket dock är en liten nedgång.

Uppåt har det gått också för Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), också det i opposition. Det får nu 8,6 procent mot 7,1 procent i valet, men det senaste opinionsmätningsresultatet är ändå lite sämre än det förra.

Det betyder att nu också Vänsterförbundet har gått om det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna). I valet fick Sannfinländarna 17,7 procent men är nu nere på 9,6 procent, också det en liten nedgång jämfört med förra mätningen i samma serie.

De återstående två partierna är båda i opposition.

Svenska Folkpartiet får 4,6 procent, aningen under resultatet i förra mätningen liksom i valet, 4,9 procent.

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) går ned lite, till 3,3 procent, vilket är lite under valresultatet, 3,5 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^