Finland: Socialdemokraterna i hälarna på Centern. Sannfinländarna i bottenläge

8 september 2016 15:06 | Politik | Kommentering avstängd

I Taloustutkimus’ senaste mätning för Yle är Suomen Keskusta (Centerpartiet), som minskar med 1,1 procentenheter, med 20,7 procent fortfarande Finlands största parti. Partiet ligger dock under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

I hälarna har det ledande regeringspartiet det ledande oppositionspartiet Sosialidemokraatinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som nu ligger långt över sitt usla resultat i valet 2015, 16,9 procent. I den här mätningen ökar partiet med 1,1 procentenheter och stöds nu av 20,0 procent.

Kokoomus (Samlingspartiet), som sitter i regeringen tillsammans med Centern och som i somras bytte partiledare (till Petteri Orpo) ligger med 17,7 procent (+ 0,1) på tredje plats, vilket är under valresultatet, 18,2 procent.

På fjärde plats hittar man nu sedan ett tag oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet samlade 8,5 proent men nu stöds av 13,6 procent (- 0,1).

Uppåt har det också gått för Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), också det i opposition. Det får nu 9,3 procent (- 0,5) mot 7,1 procent i valet.

Det betyder att nu också Vänsterförbundet har gått om det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna). I valet fick Sannfinländarna 17,7 procent men är nu nere på 8,4 procent (+ 0,8).

De återstående två partierna sitter båda i opposition.

Svenska Folkpartiet får 4,7 procent (+ 0,4), fortfarande aningen under resultatet i valet, 4,9 procent.

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) får oförändrat 3,6 procent, vilket är aningen över valresultatet, 3,5 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^