Estland: Nu leder Marina Kaljurand i racet mot presidentposten

20 september 2016 23:56 | Politik | Kommentering avstängd

Ska Estland få sin första kvinnliga president, dessutom en president med ryska rötter?

Den valförsamling som nu samlas för att utse ny president, består dels av de 101 ledamöterna i Riigikogu (Riksdagen), dels 234 representanter för kommunerna, oftast bara en för varje kommunal församling, så dessa måste fatta beslut om vem man ska skicka.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) stödde i den första omröstningen, som hölls i riksdagen, sin förutvarande ordförande, numera talmannen Eiki Nestor, men han har nu meddelat sitt parti, att han inte längre är kandidat. Partiet har haft partiråd om vem man då ska stödja, och enligt samstämmiga uppgifter i estniska media, fanns det stor majoritet för att då i stället stödja den partilösa avhoppade utrikesministern Marina Kaljurand. Kaljurand måste ju i slutändan få stöd också av representanter för andra partier och för den stora gruppen av icke partianslutna ombud.

Estniska radion har gjort en undersökning av stödet för de olika kandidaterna, och här leder, om än knappt, Marina Kaljurand med 69 röster. Tätt i hälarna har hon Siim Kallas med stöd från 68 delegater. Centerns Mailis Reps stöds av 61 delegater, Allar Jõks av 58 och Mart Helme av tio delegater. I den första röstningsomgången kommer alla förstås att rösta på sin favoritkandidat, men sedan blir det en omröstning där de två kandidater som har fått flest röster ställs mot varann. Hur det går då kan ingen säkert veta, men om Kaljurand men inte Centerns Reps är en av de två kvarvarande kandidaterna, kan man nog gissa, att centerns många delegater, eftersom partiet har stöd av flest ryssar, väljer att stödja Kaljurand.

* * *

Även om 62 procent av medborgarna skulle vilja ha direktval av president i Estland, har landet alltså i stället ett indirekt och ganska krångligt valsystem.

Och när TNS Emor gör en undersökning om medborgarnas preferenser i valet av ny president, blir stödet för Marina Kaljurand mycket större än för någon annan kandidat. 43,5 procent skulle vilja se henne som landets nya president. Siim Kallas, som i den särskilda valförsamlingen låg snäppet bakom henne, samlar i gallupen bara 18 procent och Mailis Reps 12. Mart Helme kommer upp i 9 procent och Allar Jõks ligger sist med bara 6 procent.

* * *

Och i en undersökning från Turu-uuringute AS får Kaljurand, om man lägger ihop dem som väljer henne i första hand med dem som har henne som andrahandslaternativ stöd av 54 procent. Det är ett stöd större än alla andra kandidaters tillsammans.

Några andra intressanta undersökningsresultat:

Tvåa ligger Reformpartiets kandidat Siim Kallas med 27 procent, och trea Centerns Mailis Reps med 7 procent. Allar Jõks pch Mart Helme stöds vardera av 6 procent.

Märk att Kaljurand leder även bland Reformpartiets väljare, får stöd av 49 procent, medan Kallas stöds av 33 procent. 56 procent av (s)-väljarna stöder Kaljurand.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^