Estland: Socialdemokraterna kraftigt upp, Reformpartiet och även Centern ned

11 september 2016 1:38 | Politik | Kommentering avstängd

I den mätning TNS Emor har gjort för Postimees ser det riktigt ljust ut för de estniska socialdemokraterna.

Men vi tar partierna i storleksordning.

Störst, med 22 procents stöd, är i den här mätningen fortfarande det delvis nyliberala ankaret i regeringen, Reformierakond (Reformpartiet). Därmed har partiet fallit tillbaka från sin rekordhöga nivå från valet 2015, 27,7 procent. I förra mätningen för en månad sedan fick partiet till och med 28 procent. En orsak till det här kan vara partiets mycket styvmoderliga behandling av den mest populära kandidaten i presidentvalskampanjen, utrikesminister Marina Kaljurand.

I den här undersökningen är det i vissa frågor vänsterpopulistiska Centerpartiet, Keskerakond, fortfarande, fast knappt, Estlands näst största parti. Partiet får i den här mätningen 20 procent, mot 23 i den förra mätningen. Partiets resultat i valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015 var 24,8 procent av rösterna. Så kanske börjar den pågående ledarstriden till slut skada partiet.

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, får i den här undersökningen ett stöd, som partiet inte har varit i närheten av på länge. SDE som bildar regering tillsammans med Reformpartiet och IRL (se nedan) ligger i den här mätningen trea med 19 procent (mot 15 procent i den förra i samma serie), vilket är mer än i valet, då partiet fick 15,7 procent av rösterna. Partiet har under den här perioden fått ökad uppmärksamhet genom talmannens och förre partiledrens, Eiki Nestors, kandidatur till presidentposten, men om han inte ställer upp i valet i den särskilda valförsamlingen och partiet i stället stöder den partilösa men åsiktsmässigt hyggligt närstående Kaljurand (som nu senast har lovat tala till landets ryssar på ryska), kan SDE kanske som en sidoeffekt få en överströmning av ryska väljare till socialdemokratin.

Oppositionspartiet Eesti Konservatiivne Rahvarerakond (Estlands konservativa folkparti), som i valet liksom i förra mätningen fick 13 procent, är nu med 13 procent landets fjärde största parti. EKRE är alltså det parti i Estland, som exploaterar motståndet mot flyktingar och invandrare.

Det andra nya partiet (förutom EKRE), som med 8,7 procent av rösterna tog sig in i Riigikogu 2015, det allmänborgerliga Vabaerakond (Fria partiet), ökar från 9 procent i augusti till nu 12 procent.

Illa går det i mätning efter mätning för det tredje benet i den sittande koalitionsregeringen, det kristna, konservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika): Partiet var i förra mätningen nere på 8 procent. IRL hade förr ett stöd av upp emot 20 procent men var i det senaste valet nere på 13,7 procent. I den aktuella mätningen går partiet upp med en procentenhet och stöds då av 9 procent.

Norge: Krismätning för Kristelig Folkeparti

11 september 2016 0:55 | Politik | Kommentering avstängd

I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti – det sist nämnda partiet har dock haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering.

I den ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.

Norfaktas opinionsmätning för Klassekampen och Nationen gjordes den 6-7 september och publicerades den 10 september:

Høyre 27,1 procent (+ 0,7 procentenheter)
Fremskrittspartiet 15,1 procent (+ 2,0)
Venstre 4,6 procent (+ 0,9)
Kristelig Folkeparti 3,8 procent (- 1,2)
Senterpartiet 6,5 procent (- 0,4)
Arbeiderpartiet 33,8 procent (- 2,4)
Sosialistisk Venstreparti 3,3 procent (- 0,6)
Rødt 1,0 procent (- 0,3)
Miljøpartiet De Grønne 2,9 procent (- 0,6)

KrF ligger också i den här undersökningen under spärren, medan Venstre har kravlat sig över den igen.

MDG ligger fortfarande mycket risigt till, och även SF ligger i den här mätningen åter under spärren.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^