Estland: Veteranpolitiker över partigränserna lanserar helt ny presidentkandidat
27 september 2016 18:23 | Politik | 4 kommentarerDen säkert både sårade och besvikna Marina Kaljurand har åkt utomlands men har lovat att om någon dag ge besked om ifall hon fortfarande kandiderar till posten som Estlands president.
Under tiden har det hänt åtminstone en intressant sak. Det finns i Riigikogu (Riksdagen) ett nätverk av äldre erfarna politiker över partigränserna, och den här veterangruppen har under ledning av talmannen Eiki Nestor träffats för att diskutera, hur man skulle kunna lösa upp de mycket låsta positionerna i partierna och enas kring en helt ny kandidat.
Man har då lanserat tanken på att som ny president lansera en förhållandevis ung kvinna, Kersti Kaljurand, född 1969. Hon är jurist och jobbar för närvarande åt EUs revisionsråd. Hon är jurist med tidigare bankerfarenhet men var 1999 också statsministerns rådgivare. Det var åt Mart Laar från Isamaaliit (Fosterlandsförbundet), ett parti hon också 2001-2004 var medlem i. Senare under sitt internationella värv har hon inte tillhört något parti.
Vad Nestor uppenbart försöker åstadkomma är ett nödvändigt stöd över partigränserna.
Ett av problemen också i det här sammanhanget är att de gamla fraktionsmotsättningarna i Keskerakond (Centerpartiet) nu i samband med presidentvalet åter har kommit upp till ytan; partiets presidentkandidat, Mailis Reps, har till exempel offentligt anklagat partiledaren Edgar Savisaar för att ha påverkat den senaste presidentomröstningen till hennes nackdel.
Och inför partiets kommande kongress finns det tecken som tyder på att Savisaars utmanare om partiledarposten, Kadri Simson, kan ta en ny strid i den frågan då. Fast vem som än vinner – kommer den sida som förlorar att då ändå stanna kvar i Centerpartiet?
Danmark: Svårbedömt politiskt läge
27 september 2016 17:13 | Politik | Kommentering avstängdVi utgår som vanligt från resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:
Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent
Voxmeters senaste mätning, för Ritzau den 25 september, ger följande resultat:
Socialdemokratiet 26,5 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 3,6 procent
Enhedslisten 8,1 procent
Alternativet 6,3 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 19,1 procent
Konservative Folkeparti 2,9 procent
Liberal Alliance 8,0 procent
Socialdemokratiet ligger också i den här mätningen pyttelite över sitt valresultat.
Men det som gör den här mätningen ganska svårbedömd är att stödet till det nya partiet på borgerlighetens högerkant, Nye Borgerlige, inte mäts – hade detta parti varit med i undersökningen, skulle säkert till exempel Dansk Folkepartis och Venstres siffror ha legat på en lägre nivå.
Ritzau Index, en sammanvägning av ett antal färska opinionsmätningar, gjord av nyhetsbyrån Ritzau, ger nu följande resultat:
Socialdemokratiet 26,5 procent
Radikale Venstre 5,0 procent
Socialistisk Folkeparti 4,3 procent
Enhedslisten 8,3 procent
Alternativet 6,0 procent
Venstre 18,4 procent
Dansk Folkeparti 20,0 procent
Konservative Folkeparti 3,0 procent
Liberal Alliance 7,4 procent
Norge: Arbeiderpartiet upp men inte så mycket som i mätningen nedan
27 september 2016 15:47 | Politik | Kommentering avstängdKnappt hade jag hunnit publicera den norska mätning man kan ta del av närmast nedan, förrän det fanns ytterligare två norska partisympatimätningar. Och eftersom därför resultaten från det senaste stortingsvalet, 2013, plus den anslutande texten om partierna och deras blocktillhörighet finns närmast under den här texten, ber jag därför de läsare, som behöver sådan guidning, att kolla där.
Så den här gången går vi direkt på den relevanta mätningen. (Den andra nya gäller i och för sig också nästa stortingsval men är gjord i Oslo, varför den kraftigt avviker från landsgenomsnittet.)
Høyre 23,7 procent (- 0,6 procentenheter)
Fremskrittspartiet 14,4 procent (- 2,0)
Venstre 4,3 procent (+ 0,5)
Kristelig Folkeparti 4,3 procent (- 0,1)
Senterpartiet 7,9 procent (+ 1,6)
Arbeiderpartiet 34,4 procent (+ 0,3)
Sosialistisk Venstreparti 5,4 procent (+ 1,0)
Rødt 0,3 procent (- 1,1)
Miljøpartiet De Grønne 3,2 procent (- 0,3)
Miljøpartiet De Grønne ligger även i den här mätningen under spärren. Knappt över spärren befinner sig liberala Venstre och Kristelig Folkeparti.
Arbeiderpartiet, som i den mätning som kan läsas närmast under denna fick ett mycket högt stöd, får här en hygglig uppbackning men inte på den nivån. Men norska opinionsmätningar svajar påfallande ofta sins emellan.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^