Danmark: Ytterligare en mätning bekräftar (S)-uppgång
13 september 2016 22:23 | Politik | Kommentering avstängdÄnnu en ny danska opinionsmätning föreligger.
Men vi startar som vanligt med resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:
Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent
Norstats senaste mätning, för Altinget den 11 september, ger följande resultat:
Socialdemokratiet 27,3 procent
Radikale Venstre 5,2 procent
Socialistisk Folkeparti 4,8 procent
Enhedslisten 8,6 procent
Alternativet 5,0 procent
Venstre 17,4 procent
Dansk Folkeparti 22,4 procent
Konservative Folkeparti 2,1 procent
Liberal Alliance 5,8 procent
Här noterar man framför allt, att Socialdemokratiet också i den här mätningen ligger en hel procentenhet över sitt valresultat.
Venstre ligger under sitt valresultat, medan Dansk Folkeparti ligger över sitt.
Ritzau Index, en sammanvägning av ett antal färska opinionsmätningar, gjord av nyhetsbyrån Ritzau, ger då följande resultat:
Socialdemokratiet 26,2 procent
Radikale Venstre 5,3 procent
Socialistisk Folkeparti 4,5 procent
Enhedslisten 8,6 procent
Alternativet 5,8 procent
Venstre 17,6 procent
Dansk Folkeparti 19,8 procent
Konservative Folkeparti 3,1 procent
Liberal Alliance 7,7 procent
Estland: En lokal representant för Konservativa Folkpartiet stöder Marina Kaljurand i presidentvalet och har därför tvingats lämna sitt parti
13 september 2016 15:48 | Politik | Kommentering avstängdI Estland sker presidentval inte i form av folkomröstning. I stället har man en ordning, där först Riigikogu (Riksdagen) i tre omröstningsomgångar har möjlighet att välja en kandidat. vilket dock måste ske med två tredjedelars majoritet. Om detta, som nu i år, misslyckas, går avgörandet vidare till en särskild valförsamling, som består av dels riksdagens 101 ledamöter, dels 234 representanter för Estlands kommuner. Oftast har de här vanligen ganska små kommunerna en representant var, några få två och Tartu och Tallinn tio vardera. Det här innebär att partierna lokalt måste göra upp om vem (i några fall vilka) som ska företräda kommunen, vilket förstås också kräver förhandlingar om vem av presidentkandidaterna som ska stödjas.
Den inte partianknutna, nyss från utrikesministerposten avgångna Marina Kaljurand, har förklarat, att hon har ett brett stöd från delegater tillhöriga hela spektret av partier utom från det estnationalistiska Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), det senare eftersom hon har rysk mor och lettisk far. Hon har dock leende tvingats dementera sitt tvärsäkra omdöme om Konservativa folkpartiet: Åtminstone en delegat från EKRE, Raimond Danilov, som i valförsamlingen representerar Martna i Läänemaa, har deklarerat, att Martina Kaljurand får hans röst. Fast det här gör han inte ostraffat. Det hjälper inte, att han i det aktuella sammanhanget representerar sin kommun, inte sitt parti – från partivännerna hemma (inklusive hans egen hustru) har han utsatts för hårt tryck, till slut beslutat sig för att lämna sitt parti, EKRE. Sålunda blir han nu en av nödvändiga 21 röster för att tillförsäkra Kaljurand rätten att bli en av kandidaterna i valförsamlingen.
Fortfarande vet ingen säkert, hur Socialdemokraterna i valförsamlingen kommer att agera. Partiet har sammankallat en större församling än partistyrelsen för att dryfta och avgöra frågan. Så vitt man kan man förstå, också av representativa uttalanden, kommer partiet att rekommendera sina representanter ett av följande tre alternativ:
1) Att fortsätta stödja partiets kandidat i första valomgången i Riigikogu, Riksdagens talman Eiki Nestor. Han har ännu inte meddelat, att han fortsätter kandidera, vilket kan tyda på, att han är osäker om ifall han har någon reell chans.
2) Att som i Riigikogu i enlighet med en överenskommelse med regeringsledande Reformierakond (Reformpariet) stödja detta partis förre ordförande Siim Kallas. Det vore säkert bra för husfridens i regeringen skull, men frågan är om en sådan lösning kan vinna anklang i den större församlingen av nu sammankallade socialdemokrater.
3) Att i stället stödja den nu avhoppade utrikesministern Marina Kaljurand, partilös men socialdemokratin hyggligt närstående. Dessutom halvryska – märk att Socialdemokraternas partiledare är helryss och att partiet försöker få fler ryska väljare.
* * *
Reformpartiets ledare, Taavi Rõivas, till lika statsminister, har sett att det inte går att hålla tillbaka Kaljurand genom att få henne att stanna kvar i regeringen och har nu utsett den nuvarande ministern för högre utbildning och forskning, Jürgen Ligi, till ny utrikesminister. Han ersätts i sin tur av riksdagsledamoten Maris Lauri.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^