Danmark: Nytt högerparti på väg in i Folketinget

23 september 2016 17:34 | Politik | 1 kommentar

Ett nytt högerparti, Nye Borgerlige, håller på att etableras i Danmark. Partiet har fått ihop tillräckligt många namnunderskrifter för registrering, och nu har också Megafon i en opinionsundersökning för Politiken och TV2 mätt dess popularitet, 4,9 procent, vilket mer än väl räcker för att föra in det i Folketinget.

Så här ser resultatet av den undersökningen ut:

Socialdemokratiet 25,4 procent (26,3 procent i valet 2015)
Radikale Venstre 5,5 procent (4,6 procent)
Socialistisk Folkeparti 4,8 procent (4,2 procent)
Enhedslisten 7,4 procent (7,8 procent)
Alternativet 6,9 procent (4,8 procent)
Venstre 16,4 procent (19,5 procent)
Dansk Folkeparti 17,7 procent (21,1 procent)
Konservative Folkeparti 3,0 procent (3,4 procent)
Liberal Alliance 7,5 procent (6,8 procent)
Nye Borgerlige 4,9 procent (-)

Minst skadat av de borgerliga partierna är Konservative Folkeparti, som partiledaren i det nya partiet, Pernille Vermund, kommer ifrån. Men det nya partiet skulle med ett valresultat av det här slaget få nio mandat och bli större än både Konservative och SF i Folketinget. Venstre och Liberal Alliance förlorar tre mandat vardera, medan Dansk Folkeparti kommer undan med en förlust bara på ett mandat. Men som synes är Dansk Folkeparti enligt den här undersökningen nere på ett för partiet ovanligt lågt stöd.

Vad är det då hos Nye Borgerlige som lockar dess väljare?

Partiet vill knyta rätten till offentligt försörjning till danskt medborgarskap, ha lägre skatter och en stramare invandrings- och flyktingpolitik samt högre straff samt ha större ekonomisk olikhet mellan dem som arbetar och inte arbetar.

Det är fortfarande vänstermajoritet i Danmark, men numera vet vi ju inte om det spelar någon roll. Socialdemokratiets ledare vill gärna ta över som statsminister, men det ryktas om att hon i vissa bärande frågor vill ha en uppgörelse med Venstre och Dansk Folkeparti som grund.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^