Danmark: Dansk Folkeparti vill ha samarbete med Socialdemokratiet och Venstre

3 september 2016 18:03 | Politik | Kommentering avstängd

I en intervju, gjord av nyhetsbyrån Ritzau, lanserar Kristian Thulesen Dahl, ledare för högerpopulistiska Dansk Folkeparti, en överraskande men kanske ändå inte alltför fantasifull samarbetsidé, en uppgörelse i några centrala politiska frågor mellan DF, det ledande oppositionspartiet Socialdemokratiet plus det borgerliga regeringspartiet Venstre: Dels skulle den här trion av stora partier säga nej till närmast ultimativa skattesänkningskrav, särskilt för höginkomsttagare, från de borgerliga högerpartierna Liberal Alliance och Konservative Folkeparti, dels skulle de här tre partierna tillsammans mota krav ifråga om flykting/invandrarpolitik samt i en del värdefrågor från Radikale Venstre, Alternativet och Enhedslisten.

Dansk politik är för övrigt full av ställningstaganden som känns märkliga för svenska öron. Partiledren för socialliberala Radikale Venstre har just, precis efter haschrensningen av Christiania, fört fram tanken att legalisera försäljning av hasch, dock i statlig regi.

Melodikrysset nummer 35 2016

3 september 2016 12:22 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Åter en lördagsmorgon med morgontidningar, god frukost och sen Melodikrysset.

Dagens kryss innehöll väl egentligen ingenting, som jag absolut inte känner till.

Därmed inte sagt att jag brukar lyssna på allt som Anders Eldeman i dag spelade. ”Lycklig” med Sven Ingvars tror jag inte ens att jag har hört förut, men nog var det Sven-Erik Magnusson som sjöng.

Jag gillar och minns för all del inte allt som förekommer i Melodifestivalerna heller, men att känna igen Magnus och Henrik Rongedal i ”Just a Minute” klarade jag i alla fall, och för övrigt lät de riktigt bra.

Det som gjorde dagens kryss lite kul var att Eldeman spelade en del inte alldeles färsk popmusik.

Det var ganska länge sen jag hörde något med Ola And the Janglers, så deras ”Alex Is the Man” hörde till det där jag tyckte det var roligt att höra igen.

Och det var också länge sen jag sist hörde ”Annie’s Song” med John Denver.

Tyska Modern Talking, i dag med ”You Are My Heart. You Are My Soul” från 1984, var det också ganska länge sen jag lyssnade på.

Amerikanska Guns ’N Roses har jag egentligen hört mer med, även om jag inte mindes just ”Paradise City”.

”Dödligt vapen” har jag aldrig någonsin sett, men jag har desto fler skivor med Eric Clapton och Sting, som framförde ”It’s Probably Me”.

Och på tal om film: Hollywoodstjärnan Mae West, hon med ”Come Up And See Me Sometime”, minns jag förstås också. Jag har alltid gillat hennes fräcka, sexkryddade jargong, och jag gillar också hennes gravskrift: ”Man lever bara en gång. Men om man gör det rätt, räcker det med en gång.”

Jag gillar också Hagge Geigerts av Eva Rydberg insjungna ”Den närsynta bofinken Knut”, en ny text till Helfrid Lamberts tonsättning av Gustaf Frödings ”Det var dans bort i vägen”.

Den vals (ur en balett) som spelades av Kungliga hovkapellet kom från Pjotr Tjajkovskijs ”Nötknäpparsviten”, vilket skulle ge oss kryssordet nöt.

Evert Taube har jag, som jag tidigare har berättat, en fullständig skivsamling av, bland dem ”Fragrancia”, i dag visserligen i instrumental version med Dana Dragomir. Men den efterlysta första raden lyder: ”I Cubas natt en röst från din estancia.”

Och så avslutar vi med Alice Tegnérs tonsättning av den hjärtvärmande och vackra ”Ute blåser sommarvind”.

Måtte den där ljumma sommarvinden fortsätta att blåsa ännu ett tag!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^